Mėgstate saldžius gėrimus? Naujas tyrimas atskleidžia, kad jie gali gerokai padidinti vėžio riziką  (2)

Ne viena šalis stengiasi sumažinti saldžių gėrimų suvartojimą savo viduje. Vienas iš būdų tai padaryti - mokesčiai. Tokius yra įvedusios Prancūzija, Vengrija, Meksika ir daug kitų valstybių, o diskusijos vyksta visur. Dabar mokslininkai paskelbė dar vieną priežastį, kodėl cukraus kupinų gėrimų suvartojimą reikia mažinti - jie galimai didina vėžio riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saldiems gėrimams skirti mokesčiai nėra skirti tik valstybių biudžetams papildyti. Na, bent jau ne taip, kaip daugelis mano. Nutukimas, diabetas ir daug kitų su cukraus vartojimu susijusių sveikatos problemų sveikatos apsaugos sistemoms kainuoja milijonus. Cukrus ir kitos medžiagos su gėrimais įsisavinamos lengviau, todėl saldiems gėrimams, tokiems kaip įvairūs vaisvandeniai, sultys, energiniai gėrimai ir panašūs produktai, šalys noriai taiko specialius mokesčius.

Tačiau sugrįžkime prie naujo Prancūzijos mokslininkų tyrimo. Į tyrimą buvo įtraukti 101257 Prancūzijos gyventojai, 21 % iš jų buvo vyriškos, o 79 % - moteriškos lyties. Vidutinis dalyvių amžius - 42 metai. Visi dalyviai turėjo užpildyti bent dvi 24 valandų mitybos suvestines. Jų duomenys buvo fiksuojami net 9 metus (2009-2018 metais), todėl šio tyrimo rezultatai moksliniu požiūriu yra labai vertingi.

Pasirodo, vyrai vidutiniškai saldžių gėrimų suvartoja dažniau (90,3 ml per dieną prieš moterų 74,6 ml). Žinoma, nemažai tyrimo dalyvių išgirdo vėžio diagnozę - nustatyti 2193 vėžio atvejai (693 žmonės susirgo krūties, 291 - prostatos, 166 - storosios žarnos vėžiu). Taigi, mokslininkams teliko susumuoti rezultatus ir pabandyti suprasti, ar egzistuoja koks nors ryšys tarp saldžių gėrimų ir vėžio. Beje, prieš tai tyrėjai pasistengė neutralizuoti kitus faktorius, tokius kaip žalingi įpročiai, šeimos vėžio istorija, lytis, amžius, kad nustatytas ryšys, jei toks egzistuoja, būtų objektyvus ir tikras.

Mokslininkai nustatė, kad 100 ml išaugęs cukrumi saldintų gėrimų suvartojimas vėžio riziką padidina 18 %, tuo tarpu krūties vėžio rizika išauga net 22 %. Toks ryšys nebuvo pastebėtas su dirbtiniais saldikliais saldintais gėrimais, bet mokslininkai perspėja, kad žmonės jų tiesiog suvartoja mažiau. Taip pat verta pastebėti, kad šis tyrimas buvo stebimasis - jis nepaaiškina priežastinių ryšių.

Visgi, kad ir kaip ten būtų, tie, kurie pasisako už mokesčius saldiems gėrimams, vienu argumentu turės daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai (2)