Gauta jau trečia Hablo parametro reikšmė ir ji nesutampa nei su viena iš dviejų buvusių - kas vyksta?  ()

Mūsų Visatos erdvė plečiasi į visas puses, todėl tolimi objektai nuo mūsų tolsta, ir kuo toliau objektas yra, tuo greičiau tolsta. Plėtimosi sparta aprašoma Hablo parametru – santykiu tarp tolimo greičio ir atstumo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hablo parametrą galima apskaičiuoti keliais būdais: pavyzdžiui, matuojant atstumus iki įvairių galaktikų ir jų judėjimo greičius, arba matuojant netolygumų dydžius kosminėje foninėje spinduliuotėje. Šie du metodai duoda nevienodus rezultatus – pagal pirmąjį, Hablo parametras yra beveik 10% didesnis, nei pagal antrąjį, o abiejų matavimų paklaidos per pastaruosius keletą metų sumažėjo iki daug mažesnių dydžių.

Šis neatitikimas gali būti kokių nors matavimo ar skaičiavimo netikslumų pasekmė, bet to tikimybė labai menka; taip pat gali būti, kad Visatos evoliucijai aprašyti netinka tas modelis, kurį įprastai naudojame, ir jį reikia kažkaip papildyti.

Norėdami išsiaiškinti, kuris matavimas yra teisingesnis, grupė mokslininkų pabandė Hablo parametro vertę nustatyti dar vienu metodu. Jie taip pat matavo atstumus iki galaktikų, bet rėmėsi ne įprastai tam pasitelkiamomis kintančiomis žvaigždėmis Cefėjidėmis, o raudonosiomis milžinėmis, kurios vienu evoliucijos tarpsniu visos šviečia beveik vienodai. Jų gautas rezultatas yra beveik tiksliai per vidurį tarp dviejų kitų.

Kol kas šis rezultatas nėra pakankamai statistiškai reikšmingas, kad būtų galima tvirtai atskirti jį nuo kitų dviejų, bet ateityje, sumažinus paklaidas, tą bus galima padaryti. Labai įdomu tai, kad rezultatas gerokai skiriasi nuo Cefėjidžių atstumais paremto rezultato, nes abu metodai iš principo matuoja tą patį – atstumus iki galaktikų. Tai gali reikšti, kad vienas iš šių metodų yra klaidingas, bet kol kas negalime pasakyti, kuris.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai ()