Keramikos šukės, ką tik aptiktos Real Alto regione Ekvadore, išduoda dar nežinomą civilizaciją  ()

Keramikos šukės, ką tik aptiktos Real Alto regione Ekvadore, teikia vis daugiau užuominų, kad čia prieš 6500 metų egzistavo iki šiol dar nežinoma civilizacija. Radiniai buvo publikuoti žurnale „Antiquity“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų komanda aptiko daugiau nei 40 šukių, kurių datavimas radioaktyviąja anglimi parodė, kad jos – indų, sukurtų 4640-4460 m pr.m.e., dalys. Mokslininkai sako, kad šis laikas ribojasi arba sutampa su pačiais ankstyviausiais Valdivijos kultūros etapais (maždaug 4400–1600 m.pr.m.e) – priešistorine bendruomene, kuriai būdingos raižytų akmeninių figūrėlių, kurios, manoma, yra vaisingumo skulptūrėlės.

Tačiau dažymas ir pats keramikos stilius nuo Valdivijos keramikos, kuriai būdingesnės raudonos spalvos, šlifavimas ir dekoravimas apgalvotais, lygiais pjūviais, skiriasi: naujai rastosios šukės yra juodos arba juodai rudos ir ir pagamintos iš šamotinio molio ar grūdinto akmens.

Archeologai sako, kad nors radiniai ir primena Valdivijos keramiką, jie vis dėlto turi daugiau bendro su kitais radiniais, Real Alto regione rastais praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose, bet kol kas dar nepriskirtais jokiai kultūrai – tad šios šukės gali sustiprinti hipotezę, kad Ekvadoro Ramiojo vandenyno pakrantėje šalia Valdivijos kultūros galėjo egzistuoti ir dar viena civilizacija.

Mokslininkai tikisi surasti daugiau artefaktų, susijusių su šia civilizacija, o taip pat daugiau keramikos iš dar senesnių laikų.

„Masinis keramikos atsiradimas buvo tam tikras techninis proveržis, susijęs su daugeliu žmogaus gyvenimo aspektų ir ekonominio išsivystymo lygiu įvairiose pasaulio vietose, – sako ekspedicijos dalyvis Aleksandras Popovas iš Tolimųjų Rytų federalinio universiteto. – Keraminiai indai, priklausantys skirtingoms kultūroms, kurios vystėsi tuo pat metu, patvirtina, kad mūsų protėviai vystėsi kultūrinėje įvairovėje. Įdomu tai, kad nepaisant skirtingų žmogaus vystymosi vektorių, technologine prasme mes judėjome ta pačia linkme“.

Iš tiesų – apie 4640 m.pr.m.e. neolito žmonės Europoje taip pat pradėjo naudoti keramiką. Beje vienas iš pirmųjų dalykų, kurie buvo saugojami tokiuose keraminiuose induose, buvo vynas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()