Kas yra Saulės burės? Manoma, kad ši technologija visiems laikams pakeis keliones kosmose  ()

Pelno nesiekianti organizacija „Planetary Society“ pastaruoju metu turėjo itin daug darbo. Štai birželio 25 dieną į orbitą sėkmingai buvo iškeltas erdvėlaivis „LightSail 2“, o liepos 24 dieną jis sėkmingai išskleidė ir savo Saulės bures.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šia misija yra siekiama pademonstruoti kaip Saulės burės veikia praktiškai, o jei ir toliau viskas klostytis sklandžiai, gali būti, kad ateityje jos itin palengvins kosmines keliones.

Nors atrodo, kad vien ši sėkminga misija yra didelis pasiekimas, „Planetary Society“ savo „Twitter“ paskyroje neseniai paskelbė, kad tuoj pasirodys dar daugiau svarbių naujienų apie „LightSail 2“ – skamba intriguojančiai, ar ne?

Kaip veikia Saulės burės?

Mokslininkai tiki, kad Saulės burės tikrai turi potencialo kada nors tapti pagrindine kosminių kelionių priemone – o geriausia tai, kad tokioms kelionėms nereikėtų degalų.

Vietoje jų, ant erdvėlaivio būtų primontuota burė, pagaminta iš šviesą atspindinčios medžiagos, nuo kurios „atšoktų“ iš Saulės atkeliaujantys fotonai. Ir nors šios elementariosios dalelės neturi masės, jos turi judesio momentą, kuris nuo burės persiduotų erdvėlaiviui.

Kol kas dar nepagrįstose teorijose apie Saulės bures yra teigiama, kad kosmoso vakuume net ir pats mažiausias judesio momentas galėtų priversti erdvėlaivį judėti pirmyn.

„LightSail 2“ dabar yra nutolęs per 720 km nuo Žemės paviršiaus ir bent jau kol kas visa misija vyksta sklandžiai. Tikimasi, kad rugpjūčio mėnesį erdvėlaivis pakoreguos savo orbitą jau naudodamas Saulės burę.

Tokios naujienos išties džiugina, tačiau žadama, kad „Planetary Society“ generalinis direktorius Billas Nye ir trys kiti organizacijoje dirbantys mokslininkai paskelbs dar daugiau svarbių ir įdomių naujienų apie Saulės bures.

Jei manote, kad jie žada paskelbti misijos nuotraukas – klystate, nes vaizdų, kaip Saulės burė išsiskleidžia jau yra.

„Planetary Society“ sako, kad šios naujienos bus „naujas etapas kelionėms naudojant Saulės bures“. Taigi, jei šios naujienos išties bus tokios svarbios kaip manome, galbūt kada nors apie tai skaitysime istorijos vadovėliuose.

Parengta apie „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()