Pasiūlytas radikaliai kitoks būdas asteroidų kasinėjimui  ()

Prieš maždaug septynerius metus net dvi kompanijos beveik vienu metu paskelbė apie planus kasinėti asteroidus. Šie planai kol kas realybe netapo, o progresas yra gerokai lėtesnis, nei teigė pirmosios prognozės. Viena iš daugybės kliūčių, trukdančių pasiekti šį tikslą, yra techninė: asteroidų kasinėjimui reikia kitokios įrangos, nei naudingųjų iškasenų išgavimui Žemėje. Paprasčiausias pneumatinis kūjis, atsimušęs į asteroidą, atšoks ir nuskris į kosmosą; įsirausti juo į uolieną nepavyks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pasiūlytas radikaliai kitoks būdas kasinėjimui – bakterijos. Šiuo metu Žemėje bakterijos jau kartais naudojamos vario ir aukso išgavimui: uolienos, turinčios šių metalų, dedamos į vonias su vandeniu ir specializuotomis bakterijomis, kurios atskiria metalus nuo kitų medžiagų.

Grupė mokslininkų teigia, kad toks būdas būtų pritaikomas ir kosmose: bakterijos leistų sumažinti ir chemikalų, ir fizinio uolienų skaldymo poreikį. Aišku, jas vis tiek reikėtų atskirti nuo asteroido, bet turint omeny, kad kai kurie asteroidai yra tik silpnai besilaikančios tarpusavyje nuolaužų krūvos, atskyrimas gali būti palyginus nesudėtingas.

Šiai hipotezei patikrinti mokslininkai neseniai gavo finansavimą, ir dabar nagrinės, kaip bakterijos gali išgauti geležį iš Mėnulio, Marso ir asteroidų regolito atitikmenų mikrogravitacijos sąlygomis. Tuo tarpu kita tyrėjų grupė praeitą savaitę į Tarptautinę kosminę stotį jau išsiuntė 18 biokasybos reaktorių – indų su įvairiomis bakterijomis, kurios galėtų pasitarnauti naudingų medžiagų išgavimui. Kosmose į šiuos reaktorius bus dedamos bazalto uolienos, primenančios Mėnulio ir Marso paviršių, ir tikrinama, kaip bakterijos su jomis sąveikauja. Kartu bus tikrinama, kaip mikrogravitacijos sąlygomis auga bioplėvelės – mikrobų sluoksniai ant įvairių paviršių. Eksperimentas truks tris savaites, vėliau mėginiai bus grąžinti į Žemę ir tiriami čia.

Tokie bandymai, net jei nebus panaudoti kosmose, gali padėti patobulinti biokasybos metodus Žemėje, o tai padėtų naudingųjų iškasenų išgavimą padaryti efektyvesnį ir ekologiškesnį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: