Pirmą kartą per šimtą metų – legendinio Tutanchamono karstas su milžiniška apsauga išgabentas iš Karalių slėnio (Video)  ()

Vienas populiariausių visų laikų faraonų greičiausiai yra berniukas-karalius Tutanchamonas, kuris buvo dvyliktasis aštuonioliktosios Egipto dinastijos faraonas, atėjęs į sostą ir valdęs 1332-1322 metais pr.m.e. Neseniai buvo nuspręsta, kad pagaliau, po šimto metų nuo Tutanchamono kapo atradimo, bus restauruojama išorinė jo karsto dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek mažiau nei prieš mėnesį išorinė paauksuota Tutanchamono karsto dalis pirmą kartą paliko savo originalią vietą Karalių slėnyje. Egipto senienų ministerija pranešė, kad iki šiol gan retai judinamas karstas yra restauruojamas, o vėliau bus eksponuojamas Didžiajame Egipto muziejuje (angl. Grand Egyptian Museum, GEM), kuris atsidarys kitais metais netoli Gizos piramidžių.

Karsto pervežimas įvyko liepos 12 d., tam buvo pasamdyta itin didelė apsauga. Be to, karstui pervežti reikėjo ir specialių drėgmę sugeriančių medžiagų, savyje neturinčių rūgšties. Patys mokslininkai greičiausiai patyrė nemažai streso veždami tokį trapų daiktą, ką jau kalbėti apie jo vertę ir kultūrinę svarbą ne tik Egiptui, bet ir visai žmonijai.

Pasiekus GEM, karstas buvo perkeltas į atskirą kambarį, kuriame savaitę truko fumigacijos ir sterilizacijos procesas. Galiausiai prie karsto pradėjo dirbti ir ekspertai. Jie pastebėjo, kad jame per laiką atsirado įtrūkimų, taip pat, kad jo tinklo sluoksnis yra labai silpnas. Manoma, kad visas restauracijos procesas užtruks apie 8 mėnesius – per šį laiką prie karsto dirbs tik profesionalai.

Kai prisimename Tutanchamoną, turbūt pirmiausia pagalvojame apie jo auksinę kaukę su mėlynos spalvos papuošimais. Dabar ji laikoma Kaire esančiame Egipto muziejuje, tačiau anksčiau buvo eksponuojama tiesiai virš mumifikuotų valdovo palaikų.

Mažai kas žino, kad Tutanchamonas iš tiesų buvo palaidotas ne viename karste, o daugybėje įvairiausių karstų ir skrynių. Mokslininkai sako, kad tai labai panašu į rusišką lėlę matriošką. Šiuo metu restauruojamas karstas yra sudarytas iš trijų dalių – viršutinis jo sluoksnis yra paauksuotas ir pakankamai sunkus. Jo ilgis – 2,23 m.

Nors Tutanchamonas ir yra vienas populiariausių valdovų – mokslininkai apie jį žino gana mažai. Manoma, kad Tutanchamonui tapus valdovu jis buvo ne vyresnis kaip 10 metų ir, kad jis buvo vienas iš paskutinių XVIII faraonų dinastijos valdovų.

Jo kapą, dar dažnai yra vadinamą KV62, 1922 metais atrado britų archeologas Howardas Carteris. Tada visu žmones labai sudomino jo auksinė kaukė, kuri šiandien yra viena populiariausių relikvijų. Kai 1972 metais artefaktai iš Tutanchamono kapo (tarp jų nebuvo auksinio karsto) buvo atvežti į Britų muziejų ekspozicijai – eilėje stovėjo daugiau nei 1,7 mln. žmonių.

Kitas itin svarbus ir populiarus artefaktas, rastas Tutanchamono kape, yra itin detaliai dekoruotas durklas, pagamintas iš daug savyje geležies turėjusio meteorito.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: