Pagaliau aptiktos masyvios nematomos senovinės galaktikos  ()

Kuo tolimesnės galaktikos, tuo sunkiau jas stebėti, nebent jos būtų labai šviesios. Iki šiol dauguma žinomų galaktikų, kurių šviesa iki mūsų keliavo daugiau nei 12 milijardų metų, buvo labai sparčiai formuojančios žvaigždes arba neseniai baigusios jas formuoti ir neturinčios dulkių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar naujame tyrime išnagrinėta, kiek gali būti ramesnių, bet regimųjų spindulių diapazone nematomų, galaktikų. Tokios galaktikos turi daug dulkių, kurios visiškai uždengia jų ultravioletinę spinduliuotę, mums dėl raudonojo poslinkio matomą kaip regimąją.

Tyrimo metu galaktikų ieškota per jų infraraudonąją spinduliuotę, kurią mes matome kaip submilimetrinę. Atrastos 39 galaktikos, o jų erdvinis tankis yra maždaug šimtą kartų didesnis, nei anksčiau žinotų ryškiųjų labai sparčiai žvaigždes formuojančių.

Taigi būtent šios, panašesnės į šiandienines, galaktikos formuoja didesnę dalį žvaigždžių ankstyvojoje Visatoje, nei labai ryškios. Tiesa, bendrai paėmus net ir šios galaktikos greičiausiai formuoja tik apie 10% visų tuo metu formuojamų žvaigždžių – likusios gimsta dar mažesnėse, kol kas neaptinkamose, galaktikose.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: