Ar iš tiesų pietų miegas gali pakenkti nakties miego kokybei? Štai ką sako ekspertai ir kokia pagrindinė taisyklė  ()

Dažnas dienos metu pajaučia norą trumpam atsikvėpti. Kai kas sako, kad pietų miegas gali kenkti nakties miego kokybei. Penki ekspertai paaiškino, kaip yra iš tiesų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkė Kathleen Maddison:

Nors sakoma, kad mieguistumas dienos metu yra prastos sveikatos požymis, pogulis dieną naudingas daugeliui žmonių. Tai mažina mieguistumo jausmą, pagerina reakciją, nuotaiką, koordinaciją, loginį mąstymą, stiprina atmintį, po pogulio jaučiamasi žvaliai.

Esama įrodymų, kad kai kuriems žmonėms pogulis dieną sumažina kraujospūdį.

Tačiau yra keletas išlygų:

1) Jeigu miegate dieną norėdami kompensuoti prastą nakties miegą;

2) miegui dieną skiriate ne daugiau nei 30 minučių, kitaip rizikuojate atsikelti dar mieguistesni;

3) neinate pamiegoti antrą kartą tą pačią dieną, nes bus sunkiau užmigti naktį.

Psichologė Michelle Olaithe:

Pogulis dieną gali būti labai naudingas, ypač jei neišsimiegojote naktį dėl vaikų, darbo. Trumpas pogulis gali pagerinti budrumą, nuotaiką bei atmintį. Kai jūs nusnaudžiate ne daugiau nei 30 minučių, nepasiekiate gilaus miego fazės, dėl to nenukenčia nakties miegas.

7-9 valandų miegas suaugusiam žmogui yra esminis veiksnys siekiant palaikyti normalią imuninės sistemos ir smegenų funkciją, taip pat miegas sumažina nelaimingų atsitikimų, lėtinių ligų tikimybę. Vis dėlto miegoti geriausia naktį, todėl verčiau nepoguliauti dieną, norint geresnio miego naktį. Mieguistumas dieną gali būti ligos išdava, todėl reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

Miego tyrėjas Raymondas Matthewsas:

Jei kas nors paklaustų, ar verta nueiti nusnūsti, jūsų atsakymas, be abejo, turėtų būti „taip, eik pailsėti“.

Suaugusieji dažniausiai nusprendžia pamiegoti, kai jie tikrai būna pavargę, o geriausias būdas nuovargiui įveikti – miegas. Pogulis turi dvi pasekmes.

Pirma, miegas sumažina mieguistumą. Tai padeda tiems, kurie atsikėlę nori būti žvalūs, bet tai gali kelti problemų, jeigu nutariate nusnausti likus 3 valandoms iki nakties miego. Antra, jei miegate per ilgai, atsikėlę galite pasijusti ypač nesmagiai; ši būsena vadinama miego inercija. Jeigu atsikėlę norite būti žvalūs, miegokite ne daugiau nei 30 minučių.

Jeigu dienos metu nesijaučiate pavargę, numigti nėra būtina, apskritai, suaugusiems žmonėms miegas reikalingas tik praradus jėgas.

Psichologė Shona Halson:

Daugybė žmonių miega mažai, o ilgalaikis miego tūkumas susijęs su pablogėjusia fizine ir protine būkle. Miego trūkumas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, nutukimu, atminties praradimu, nerimu bei depresija.

Idealiu atveju neturėtų būti miegama dienos pabaigoje arba per ilgai, nes tai gali pakenkti nakties miegui. Jeigu gerai išsimiegojote naktį, dieną numigti nereikėtų.

Miego tyrėja Jennifer Zaslona:

Jei pakankamai miegama naktį, dieną numigti nereikėtų. Tiesą sakant, esama įrodymų, kad miegas dienos metu ilgiau nei valandą kenkia sveikatai. Vis dėlto kartais numigti gali būti labai naudinga, ypač jei jaučiatės prastai, jei jūsų miegas blogos kokybės.

Svarbu klausyti savo kūno: jei jaučiatės pavargę – pamiegokite.

Parengta pagal theconversation.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: