JAV pastebima vis daugiau keistos plaučių ligos atvejų - gali būti, kad ją sukelia elektroninės cigaretės  ()

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai tiria apie 100 paslaptingų plaučių ligų atvejų, kurie, kaip manoma, yra susiję su elektroninių cigarečių naudojimu, skelbia „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis susirgusiųjų yra paaugliai ir jauni suaugusieji. Nemažai jų paguldyti į ligoninę, kai kurie intensyvios terapijos skyriuose. Medikai teigia, kad neaišku, ar pacientai pasveiks visiškai. Medikams ir visuomenei buvo liepta būti budirems ir reaguoti į sunkią ir pavojingą, plaučius traumujančią ligą.

Jos simptomai: kvėpavimo pasunkėjimas, dusulys ar krūtinės skausmas. Pacientai tokius simptomus apibūdino, kai kreipėsi į medikus. Sveikatos apsaugos pareigūnai teigė, kad pacientai taip pat pranešė apie karščiavimą, kosulį, vėmimą ir viduriavimą.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) teigia, kad pareigūnai bendradarbiauja su sveikatos departamentais mažiausiai penkiose valstijose – Kalifornijoje, Ilinojaus valstijoje, Indianoje, Minesotoje ir Viskonsine – siekdami nustatyti ligos priežastį. Šią plaučių ligą medikai sieja su elektroninių cigarečių garinimu.

Ši plaučių trauma buvo diagnozuota 14 valstijų. Atsakingi pareigūnai teigia, kad nėra jokių įrodymų, kad tai – infekcinė liga. Nors kai kurie atvejai atrodo panašūs, pareigūnai teigia nežinantys, ar ligos susijusios su tais pačiais elektroninių cigarečių prietaisais, ar su konkrečiais ingredientais, ar teršalais, kuriuos pacientai įkvėpė.

Sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, kad pacientai vartojo įvairių medžiagų, tokių kaip nikotinas, produktus iš marihuanos ir net patys gaminosi skysčius nikotino garinimui. Nepaisant to, kad yra mažai tyrimų apie ilgalaikį elektroninių cigarečių poveikį, jų populiarumas per pastarąjį dešimtmetį išaugo.

Pastaraisiais metais sveikatos priežiūros institucijos perspėjo, kad elektroninių cigarečių garinimas yra virtęs epidemija paauglių tarpe. Tyrimai rodo, kad garinant, plaučių valymo sistemos nesuveikia ir tai gali sukelti lėtines ligas.

Ir nors yra teigiančių, kad milijonai žmonių garina ir jiems nieko nebūna, medikai pastebi, kad nikotino garinimas egzistuoja dar ne ilgą laiko tarpą, tad nėra aišku, kokia galima ilgalaikė žala organizmui, ypač paauglių. Taip pat sveikatos priežiūros institucijos nerimauja, kad elektroninių cigarečių poveikio tyrimams nebuvo skirta pakankamai laiko.

„Nikotino garinimas dar neegzistuoja tiek laiko, kad galėtume pasakyti, kad tai yra saugi praktika“, – sako Minesotos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Emily Chapman. Ji prižiūri keturis paauglius, kurie serga šia paslaptinga liga.

Kaip pasakoja gydytoja, jos pacientai ligos pradžioje apibūdino simptomus, kurie yra lengvai išgydomi ar dažnai lydi virusines infekcijas, ar bakterinę pneumoniją: dusulys, kosulys, karščiavimas ir diskomfortas pilve.

Nepaisant gydymo antibiotikais ir deguonies palaikymo, pacientų būklė toliau blogėjo. Kai kurie patyrė kvėpavimo nepakankamumą ir turėjo naudotis kvėpavimo aparatais. „Tokius atvejus yra labai sudėtinga diagnozuoti, nes simptomai gali imituoti bendrą infekciją, tačiau gali sukelti sunkių komplikacijų ir ilgesnę hospitalizaciją. Medicininė pagalba yra būtina. Kvėpavimo organų būklė gali blogėti netinkamai gydant“, – sakė E. Chapman.

Milijonai amerikiečių naudojasi e-cigaretėmis, ypač jauni suaugusieji. CDC 2018 metų duomenimis, daugiau nei 3 milijonai mokinių teigė, kad per pastarąsias 30 dienų buvo vartoję e-cigaretes. Sausio mėnesį pateiktoje nacionalinių mokslo, inžinerijos ir medicinos akademijų ataskaitoje nustatyta, kad nors e-cigaretės yra mažiau kenksmingos nei įprastos cigaretės, kurios degindamos gamina daugybę nuodingų medžiagų, e-cigaretės vis tiek kelia pavojų sveikatai. Tarp nerūkančių paauglių ir jaunų suaugusiųjų buvo „vidutiniškai padidėjęs kosulys ir švokštimas“ ir padidėjęs astmos dažnis.

Dylanas Nelsonas iš Viskonsino, sergantis astma ir jau maždaug metus garina elektronines cigaretes. Praėjusį mėnesį jis buvo paguldytas į ligoninę dėl plaučių uždegimo. 26-erių vyras apibūdino, kad jį kamuoja jausmas, tarsi jis kvėpuotų per šiaudelį.

Jaunas vyras kosėjo, širdis intensyviai plakė, o kvėpavimas buvo sunkus ir greitas. Jo motina Kim Barnes teigia, kad slaugytoja jai pasakė, kad tai gali būti susiję su elektroninėmis cigaretėmis. Moteris pamena, kad toks spėjimas jai suveikė kaip pavojaus signalas. Dabar ji tuo nori pasidalinti ir su kitais tėvais.

„Jūs turite savo vaikams pasakyti, kad garinimas kelia pavojų. Jei esi suaugęs, išmintingas – tai nėra gerai “. Gydytojai anksčiau buvo pastebėję „pavienių atvejų“, kai plaučių ligos buvo susietos su garinimu, tačiau iki šiol jie to nenustatė, sako E. Chapman,

„Manau, kad svarbu suprasti, kad nors sakoma, kad garinti yra saugiau, mes iš tiesų apie tai žinome mažai“, – sakė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()