Senstant sustingsta ne tik kaulai, bet ir smegenys - mokslininkai mano, kad gali atstatyti šią žalą  (1)

Sendamas žmogus praranda lankstumą. Sąnariai sustabarėja, kiekvienas judesys tampa sunkesnis, sunkiau vykdyti kasdienes užduotis. Bet ar žinojote, kad toks pat likimas ištinka ir žmogaus smegenis? Tai yra vienas iš demencijos veiksnių, bet mokslininkai surado būdų šį procesą pasukti atgal.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kembridžo universiteto mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kokį poveikį ląstelių lygmenyje turi smegenų standėjimas. Šiam tyrimui mokslininkai pasitelkė jaunas ir senas žiurkes, kurių smegenis jie lygino ir analizavo. Paaiškėjo, kad sustabarėjus smegenims sutrikdoma ir už mielino gamybą atsakingų kamieninių ląstelių funkcija. Mielinas yra riebi medžiaga, dengianti nervus. Ši danga mažėja su amžiumi ar sergant tam tikromis ligomis, įskaitant išsėtinę sklerozę.

Supratę, kad standėjant smegenims pažeidžiamos svarbios kamieninės ląstelės, mokslininkai nusprendė pabandyti šią žalą atstatyti. Jie paėmė minėtų kamieninių ląstelių iš senų žiurklių smegenų ir persodino jas jaunoms. Vėl minkštame smegenų audinyje atsidūrusios ląstelės atsigavo ir atjaunėjo - jų funkcija sugrįžo į jaunoms ląstelėms būdingą intensyvumo lygį.

Mokslininkai laboratorijoje taip pat sukūrė kelis skirtingo kietumo medžiagų mėginius, kurie buvo skirti imituoti senstančioms smegenims. Šie eksperimentai patvirtino pirminius rezultatus - standžiose medžiagose atsiradusios kamieninės smegenų ląstelės elgiasi taip tarsi būtų labai senos. Tuo tarpu patalpintos į optimalias sąlygas jos ima klestėti.

Žinoma, svarbiausias tikslas buvo atkartoti kamieninių ląstelių atjaunėjimą tikrose smegenyse. Mokslininkai ėmėsi eksperimentuoti su baltymu Piezo1. Eksperimentai parodė, kad būtent Piezo1 informuoja ląstelę apie aplinkos sąlygas. Pašalinus šį baltymą kamieninės ląstelės yra tarsi apgaunamos, jog jų aplinkos audinys yra minkštas, todėl jos vėl ima funkcionuoti tinkamai. Svarbiausia tai, kad Piezo1 gali būti pašalintas arba blokuotas pakankamai nesunkiai.

Šio tyrimo rezultatai yra aktualūs visiems žmonėms, kurie nerimauja dėl su senatve siejamų smegenų pakitimų. Tačiau mokslininkai mano, kad šio tyrimo rezultatais paremtas gydymas tikrai padėtų nuo išsėtinės sklerozės kenčiantiems žmonėms. Viliamasi, kad tolimesni šio tyrimo etapai padės surasti būdų, kaip saugiai ir efektyviai pagyvinti kamienines ląsteles išsėtine skleroze sergančių žmonių smegenyse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai (1)