Taip kenkiate ne tik dantims, bet ir smegenims: nustatytas ryšys tarp sunkios smegenų ligos ir dantų priežiūros  (0)

Gal grįžote po darbo toks nusikalęs, kad kritote į lovą ir neturėjote jėgų išsivalyti dantų? O gal ryte pramiegojęs išlėkėte lyg akis išdegęs, o dantų šepetėlis liko nepanaudotas? Taip kenkiate ne tik dantims, bet ir smegenims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ svarsto Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas ir pažymi: „Deja, jeigu nevalote dantų, tai ne tik estetinė problema.“

Pasak A. Unikausko, nevalantiems dantų gresia net tik pakitusi jų spalva, nemalonus burnos kvapas, bet ir kyla pavojus smegenims.

„Naujausi moksliniai tyrimai patvirtina: burnoje esančios bakterijos gali sukelti Alzheimerio ligą ar paspartinti jos progresą“, – laidoje sako A. Unikauskas.

Atliekant daugybę epidemiologinių tyrimų pastebėta, kad vienas iš galimų veiksnių, susijusių su sporadinių Alzheimerio ligos formų išsivystymu, yra bloga burnos sveikata.

„Švedų atlikto tyrimo metu, kai buvo tirti monozigotiniai dvyniai, nustatytas stiprus ryšys tarp dantų netekimo ir Alzheimerio ligos pasireiškimo. Dantų netekę dvyniai turėjo 5,5 karto didesnę tikimybę susirgti Alzheimerio liga nei jų brolis ar sesuo“, – pasakoja A. Unikauskas.

Atliekant kitą tyrimą, pusę metų stebėti 52 Alzheimerio liga jau sergantys pacientai. Tiems, kurių dantenų būklė buvo prastesnė ir uždegimas stipresnis, nustatytas didesnis ligos progresavimas.

Pakartotinai įvertinus po stebėjimo laikotarpio (6 mėn.), kognityvinių funkcijų nusilpimas sergančiųjų periodontitu grupėje buvo 6 kartus didesnis.

„Manoma, kad yra keli mechanizmai, kaip periodonto ligos yra susijusios su Alzheimerio ligos išsivystymu, bet esminis jų bruožas – uždegimas“, – pažymi A. Unikauskas.

Žmogaus burnoje yra randama per 700 mikroorganizmų rūšių, tačiau ne visi jie yra pavojingi.

Pasak A. Unikausko, žmonės, sergantys periodontitu 10 metų ar daugiau, turi 70 proc. didesnę riziką susirgti Alzheimerio liga nei žmonės, nesergantys periodontitu.

Tačiau akivaizdu, kad vienos rūšies bakterija negali būti vienintelė Alzhaimerio ligos priežastis, be to, mokslininkai vis dar galutinai neišsiaiškino tikrojo periodontito ir Alzheimerio ligos ryšio mechanizmo.

„Darbo mokslininkams vis dar yra daug, bet ryšys akivaizdus“, – sako A. Unikauskas ir priduria, kad norint užkirsti kelią periodonto ligai būtina gera burnos higiena ir reguliarūs vizitai pas odontologą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: