„Ši geoterminė sistema gali būti įdiegta tiesiog jūsų kieme“ – Kanadoje pradedamas pirmasis toks pasaulyje projektas, kurį jau dabar vadina „keičiančiu žaidimo taisykles“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2019-09-09 13:30
Deja, 2 km gylyje ne visur taip šilta. Lietuvoje, Žemaitijoje kaip tik yra tokia vieta, kur kelių kilometrų gylyje yra labai karšta. Manau ateityje bus išmėgintas toks elektros gamybos principas, kai elektra bus gaminamna iš karto iš šilumos be jokių generatorių. O naudojama šiluma bus iš Žemės gelmių.
drovosek 2019-09-09 13:44
koks koficientas pagal naudinguma, nes ner parasyta ir nelabai tikiu, kad ji kur prigis.
Niemand 2019-09-09 18:22
Neparašyta, kame jos unikalumas. Visos geoterminės naudoja tą pačią schema. Ir mes vieną turime: https://lt.wikipedia.org/wiki/Klaipėdos_parodomoji_geoterminė_jėgainė
AAA000 2019-09-09 19:48
unikalumas tame, kad grezinys uzlenktas. ir uzlenktas tiksliai. seniau tiesiog nesugebejo. pradzioje tegrezdavo tiesiai. paskui ismoko keist krypti. o dabar jau taip tiksliai lanksto, kad net pataiko i kita grezini. kaip geotermine jegaine - cia nera unikalumo. na maziau gal cirkuliacinio skyscio reiks, nes geriau izoliuotas bus jei hermetiskesnes uolienas pergres. klaipedos jegaine - visiska nesamone. ten skystis atsiskiedzia per daug ir vamzdynai beveik iskart uzsikemsa. pumpavimo ir valymo ir termofikato papildymo sanaudos virsija nauda... cia manau bus ta pati problema - tik mazesnio masto. del to ir "patentuotas skystis" figuruoja jei butu visiskai sandarus greziniai - tai termofikato uzsitersimo problemos isvis nebutu. svarbiausia problema geotermijoje - sandarumas. penktaeile - ekologija as manau sitas projektas neblogas - bet vistiek be sviesios ateities. progresas geotermijoje bus kai sugebes PIGIAI prakist "U" formos greziniu pvz koki nors nerudijancio plieno vamzdi. va tada ir bus "keicianti pasaulio energetikos taisykles" geotermine sistema. pilnai ekologiska ir pilnai ilgaamze. galimes paleist kad ir tipines garo turbinas. o visos gendancios dalys bus pavirsiuje - eksplotacines sanaudos bus labai menkos. -------- kitas variantas - galima uzkasinet gigantiskas termoporas (tipo peltje elementus - tik nedegraduojancius, bet zemo NK - iki 5% gal). tada nereikia sudetingo grezimo. uztenka vertikalios sachtos ir privest ausinima prie vienos is termoporos puses. kita puse kaitintu zeme. jei pakankamai giliai - energijos ausinimo cirkuliacijai uztektu - o pertekline jau butu elektrines pelnas. taip pat pilnai valdomas galingumas. ir eksplotacines islaidos tik pavirsiuje. brangi tik pirmine investicija. dar is tokios jegaines butu silumines atliekos - galimetu pvz sildyt kokius namus nemokamai ar turet atvira baseina lauke visa ziema . nu bet cia negera politiskai jegaine - visi konservu brukami renovatoriai subankrutuotu ir energetinio tarpininkavimo svogeriai nuskurstu
daynewss 2019-09-10 08:12
Straipsnis apie tai, kaip kažkoks "pateptas" politikierius atstovauja UAB. Elementarus pavyzdys, kaip lobizmas įsikerojęs visame pasaulyje, ne tik mūsų Lietuvoje. Eavor Technologies patepė Albertos infrastruktūros ministrą, o tas suokia tai, ką reikia. "Patentuotas skystis" - irgi šakėm ant vandens. Pažiūrėjau puslapį - didžiausi klientai naftos kompanijos. Jokios čia revoliucijos nebus, per gražiai viskas nupiešta, t.y. melas. Vienintelis variantas, jeigu tratins mokesčių mokėtojų pinigus ir bus kaip su ta Klaipėdoj.
HardAxe 2019-09-10 09:39
standartiniai efektyvūs elementai 5-10% tetempia..
AAA000 2019-09-10 15:23
cia tiek tempia puslaidininkiniai termo elementai. bet jie labai neatsparus temperaturu pokyciams. ta prasme manau netiktu. ar nepasiteisintu. nespetum keist sugedusiu. visgi salygos ekstremalios giliai po zeme. as minty turejau skirtingu metalu termoporas. ju NK dar zemesnis. daznu atveju apie 2-3% tik. vienu zodziu apgailetinas NK. bet jos labai atsparios, faktiskai nesugadinamos. ir energija gi dyka - tai nera ko cia ja taupyt labai. na ir labai platus darbinis temperaturu diapazonas. laidas nuvestas iki termoporos greiciau jau nupus, nei ji pati suges. tokiu projektu nevysto, nes jie neorientuoti i pelna. ji tegalima is esmes vienakart padaryt. ir toliau nera pelno. tik nedidele nauda. na kaip sulini iskast. iskasei - ir viskas - poreikio nebera. klientas turi vandeni ir jam nebereikia. verslo cia nebus. kai gali stumdyt ir stumdyt kazka. na nebent aptarnavimas kazkoks minimalus.
immortallt 2019-09-10 21:46
Ne geologas, bet ar tikrai žemės gelmių šiluma atsinaujinanti? Nesukelsi taip išsiveržimų, drebėjimų ir pan. vėstant mantijai?
AAA000 2019-09-10 21:55
miegok ramiai.
Evil Goku 2019-09-10 23:03
Saulės energija taip pat nėra atsinaujinanti... Dar tau į temą: https://www.youtube.com/watch?v=jWGC6ogXSzY
Niemand 2019-09-11 00:43
Atsinaujinanti (griežtai pgl. energijos tvermės dėsnį atsinaujinančios nebūna, bet jei vėjas atsinaujina, tada ir geotermika irgi). Sukelsi drebėjimus mažame gylyje (banalus terminis susitraukimas). Dideliu gyliu su dabartine technika nepasieksi, taip pat ir ta prasme, kad šiluminės energijos per daug paimti (magma labai laidi šilumai, didelio gradiento nesigauna, nors net iki magmos nepasieksi, max pora km nuo gręžinio). Seismiškai stabiliose zonose drebėjimai mikroskopiniai. Problemu būna tik ten, kur poros km gylyje nestabilus pagrindas. Išsiveržimai ne į temą, ten visai kiti mechanizmai.