Fukušimos branduolinė jėgainė ir toliau kelia problemas – oficialūs pareigūnai teigia, kad „radioaktyvias atliekas gali tekti laidoti vandenyne“ (Video)  (1)

Japonijos aplinkos ministras pareiškė, kad „Tokyo Electric Power“ (Tepco) gali tekti radiacija užterštą vandenį laidoti tiesiog Ramiajame vandenyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tepco“ jau sukaupė daugiau nei 1 mln. tonų užteršto vandens. Nuo pat branduolinės nelaimės, 2011-ųjų kovo mėn., vanduo yra naudojamas branduolinio reaktoriaus šerdies aušinimui, tačiau to užteršto vandens jau sukauptas milžiniškas kiekis.

„Vienintelis variantas bus jį [radiacija užterštą vandenį] paleisti į jūrą ir praskiesti“, - sakė aplinkos ministras Yoshiaki Harada. „Apie tai dar diskutuos visa vyriausybė, bet aš čia pateikiau savo paprastą nuomonę [dėl susidariusios situacijos].“

Tačiau tikrai ne visi pritaria tokiai Yoshiaki nuomonei. Japonijos vyriausiasis kabineto sekretorius Yoshihide Suga tokius aplinkos ministro komentarus įvardijo, kaip „jo asmeninę nuomonę“.

Tuo tarpu valdžios institucijos, prieš priimdamos galutinį sprendimą, laukia ekspertų grupės ataskaitos ir kaip praneša „Telegraph“ - „svarstoma užterštą vandenį laidoti betoninėse duobėse arba įšvirkšti į gilius geologinius sluoksnius.“

Neaišku kiek gi radiacija užteršto vandens reikėtų išleisti į Ramųjį vandenyną, tačiau problema yra ta, kad „Tepco“ greitai neturės kur dėti tų atliekų.

Dabar jau yra sukaupta virš 1 mln. tonų užteršto vandens ir jis saugomas daugiau nei 1000 talpyklų. Skaičiuojama, kad iki 2022-ųjų tiesiog neliks vietos kur laikyti tą užterštą vandenį.

„Tepco“ bandė iš šio vandens pašalinti didžiąją dalį radionuklidų, tačiau šiuo metu nėra technologijos, leidžiančios iš vandens pašalinti tričio – radioaktyvaus vandenilio izotopo.

Deja, bet ant vandenynų pakrančių esančios branduolinės jėgainės gana dažnai į aplinką išleidžia tričiu užterštą vandenį ir tai kelia didelį rūpestį vietiniams žvejams ir žvejybos pramonei.

Dėl į vandenyną patenkančio radiacija užteršto vandens jau skundėsi ir Pietų Korėja, kuri įsitikinusi, jog tai paveiks jūros gėrybių sektoriaus reputaciją.

Sunku pasakyti ar Japonija išdrįs tiesiog į Ramųjį vandenyną išleisti radiacija užterštą vandenį. Belieka tikėtis, kad technologiškai pažangi valstybė ras kur kas geresnį sprendimą. Juolab, kad prieš artėjančias 2020-ųjų metų vasaros Olimpines ir Parolimpines žaidynes toks elgesys pasaulio bendruomenės būtų sutiktas su dideliu nepasitenkinimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(8)
(3)
(5)

Komentarai (1)