Rusijos Atlantidoje archeologai aptiko 2000 metų senumo keistą daiktą, panašų į šių dienų „iPhone“ dėklą (Video)  (5)

Senovėje gyvenusi Šiongnu eros moteris į pomirtinį gyvenimą su savimi pasiėmė tikrai stilingą aksesuarą. Archeologas Pavelas Leusas sako, kad šis objektas labai primena šių laikų populiarų išmanųjį telefoną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodas, stačiakampio formos objektas buvo rastas taip vadinamoje „Rusijos Atlantidoje“, kuri yra Tuvos Respublikoje, pietinėje Sibiro dalyje. Ši vieta taip vadinama ne be reikalo – kapai į vandens paviršių iškyla tik kelioms savaitėms per metus, todėl mokslininkai turi atidžiai suplanuoti savo darbus.

Archeologai juokaudami šią senovėje gyvenusią moterį pavadino Nataša, o jos aksesuarą –„iPhone“. Iš tiesų panašu, kad ši prabangi diržo sagtis iš tiesų galėtų būti kokio nors išmaniojo telefono dėklu.

„Natašos kapas su Šiongnu eros „iPhone“ yra vienas įdomiausių atradimų“, – teigė P.Leusas.

Pati sagtis yra gana didelė – 18 cm ilgio ir 9 cm pločio. Ji pagaminta iš gagato – juodos blizgančios dervos, o jos papuošimai – iš turkio, karneolio ir parlamutro. Likęs moters diržas buvo dekoruotas ir Kinijos wuzhu monetomis – būtent tai padėjo archeologams nustatyti koks maždaug yra šio diržo amžius.

Archeologai sako, kad kapas gali būti 2137 metų senumo, mat būtent tuo metu buvo pradėtos kaldinti wuzhu monetos.

Pats atradimas buvo padarytas 2016 metais Ala-Tey nekropolyje prie Sajanų jūros – tai milžiniškas žmogaus sukurtas rezervuaras Jenisiejaus upės aukštupyje, netoli Sajanų-Šušenskojės hidroelektrinės – didžiausios Rusijos jėgainės.

Kiti atradimai

Rezervuaro vanduo atslūgsta gegužę ir birželį ir kiekvienais metais leidžia mokslininkams patyrinėti dykumą primenančią žemę. Šiose vietose buvo rasta kapų, datuojamų ir Čingischano laikais.

Štai pavyzdžiui anksčiau čia buvo rasti du kapai su dviem dalinai mumifikuotais ir labai madingai aprengtais skeletais, kurie buvo palaidoti su savo amatui skirtais įrankiais.

Vienas iš šių skeletų buvo pavadintas „miegančiąja gražuole“ – kadangi į pomirtinį gyvenimą ji buvo apsivilkusi šilkinius drabužius ir, tikėtina, buvo šventikė.

Tuo tarpu kita mumija greičiausiai kažkada buvo audėjas – kadangi jis buvo palaidotas su medine verpste, įdėta į siuvimo maišelį.

Iš viso Ala-Tey nekropolyje buvo rasta 110 kapų.

„Ši vietovė yra mokslinė sensacija. Mums labai pasisekė, kad radome šiuos kapus, kurie priklausė turtingiems hunams – ir kad jie nebuvo apiplėšti“, – teigė archeologiniams kasinėjimams vadovaujanti Marina Kilunovskaja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(14)
(5)

Komentarai (5)