Šis juokingai paprastas išradimas kadaise labai padėjo inuitams - modernią šio daikto versiją tikriausiai naudojate ir jūs  ()

Inuitai - tai Arkties regione gyvenančių tautų šeima, kurią vienija gyvenimo būdas, tradicijos ir lingvistiniai panašumai. Daugiausia inuitų yra Grenlandijoje, Kanadoje, JAV ir Rusijoje. Jie gyvena teritorijose, kuriose žiema beveik nesitraukia. Todėl nieko keisto, kad išgyvenimui jiems reikia ir tam tikrų daiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - apsuginiai akiniai nuo saulės. Nors inuitai gyvena ten, kur vasarų nebūna, saulė vis tiek kelia problemų. Ji atsispindi nuo sniego, o ta nesibaigianti balta spalva tiesiog akina. Tikrąją to žodžio prasme - kartais po ilgo buvimo lauke inuitai trumpam apanka. Todėl jie kažkada labai seniai sugalvojo susimeistraukti apsauginius akinius.

Tokie akiniai gaminami iš jūros išplautos medienos, kaulo, rago ar kitų medžiagų. Jie išdrožiami taip, kad idealiai atitiktų veido kontūrus - kito žmogaus akinių skolintis nereikėtų. Galiausiai, akinių centre išpjaunamas vienas ar keli plyšeliai.

Tas plyšelis yra vienintelė anga, pro kurią šviesa pasiekia akis. Taigi, žmogus yra mažiau akinamas, geriau mato net ir saulėtą žiemos dieną. Vidinę akinių pusę inuitai kartais padengdavo suodžiais, taip juos paversdami dar tamsesniais ir išvengdami atspindžių.

Įdomu ir tai, kad tokie akiniai kartu padėdavo geriau matyti. Žiūrint pro mažą plyšelį regėjimas yra sukoncentruojamas - tas plyšelis veikia kaip maža diafragma fotoaparate.

Ir šiandien žmonės akis saugo nuo žalingo saulės poveikio - dėvime akinius nuo saulės, o slidinėdami - apsauginius akinius su tonuotais stiklais. Manoma, kad pirmieji akiniai nuo saulės ir atrodė kaip šie, sukurti inuitų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(0)
(60)

Komentarai ()