Kodėl žmonėms taip sunku gimdyti? Juk gamtoje jaunikliai gimsta be ligoninių, specialistų ir pagalbos  ()

Šiandien gimdymas gali būti ilgas ir skausmingas procesas, kurio metu reikalinga specialistų pagalba. Gimdymas kartais gali trukti ir kelias dienas. Kodėl artimi mūsų giminaičiai, pavyzdžiui, šimpanzės, palikuonių susilaukia daug lengviau ir savarankiškai, klausia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandydami atsakyti į šį evoliucinį klausimą, mokslininkai ieškojo informacijos, kaip kiti žmogaus giminės medžio senieji nariai gimdo.

Remiantis gimdymo rekonstrukcijomis, sukurtomis išanalizavus fosilijas, prieš du milijonus metų žmonėms artimi giminaičiai pagimdydavo „gana lengvai“.

Pavyzdžiui, Australopithecus sediba atstovai, kurie maždaug prieš du milijonus metų gyveno Pietų Afrikoje, palikuonių susilaukdavo ne taip komplikuotai kaip mes. Mokslų daktarė Natalie Laudicina teigia, kad prieš milijonus metų vaisiaus galva ir pečiai turėjo pakankamai vietos net pačiame siauriausiame motinos gimdymo kanale.

Visai kitokia situacija yra šiandien, kai didesnė kūdikio galva turi pratilpti per daug siauresnį gimdymo kanalą. Be to, kūdikis turi ne kartą apsiversti šiuolaikinio gimdymo metu, o anksčiau jis tiesiog išlįsdavo tiesiai.

Tyrinėdami tolimų mūsų giminaičių moterų dubens kaulus, tyrėjai gali suprasti, koks gimdymas galėjo būti prieš milijonus metų.

Pasak mokslininkės, teigti, kad evoliucijos metu gimdymas darėsi vis sudėtingesnis ir sunkesnis, nebūtų teisinga, nes pavyzdžiui Australopithecus afarensis (Lucy fosilija) gimdymas buvo sudėtingesnis nei A. sediba, nors Australopithecus afarensis tai darė milijonu metų anksčiau.

Atsakyti į klausimą, kada evoliuciškai komplikavosi gimdymas, yra itin sudėtinga, nes tirtos fosilijos rodo, kad kiekvienas mūsų praeities giminaitis gimdant turėjo kitokių iššūkių. Be to, net ir šiandien kai kurios moterys pagimdo gana lengvai, o kitos jaučia nepakeliamą skausmą, gimdymas užtrunka daugybę valandų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(13)
(0)

Komentarai ()