Atrasta galimai masyviausia neutroninė žvaigždė  ()

Neutroninės žvaigždės yra tankiausi objektai Visatoje, neskaitant juodųjų skylių. Jų tankis ir slėgis yra toli gražu nepasiekiami laboratorijos sąlygomis, todėl nedaug žinome ir apie tikslias sąlygas jų gelmėse. Nuo šių sąlygų priklauso, kokią didžiausią masę gali pasiekti neutroninė žvaigždė – dar didesnės masės kūnas nebeatlaiko savo paties gravitacijos ir pavirsta juodąja skyle.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar paskelbta apie masyviausią kada nors aptiktą neutroninę žvaigždę. Labai greitai aplink savo ašį besisukantis pulsaras MSP J0740+6620 yra 2,14 karto masyvesnis už Saulę. Jis yra dvinarėje sistemoje su kompanione baltąja nykštuke. Nykštukė kartais praskrenda beveik tiksliai tarp pulsaro ir mūsų, o tada jos gravitacija iškreipia pulsaro spinduliuotę ir truputį pavėlina signalų atsklidimo laiką.

Išmatavę šiuos pokyčius, astronomai labai tiksliai nustatė ir baltosios nykštukės masę, o tada, pasinaudoję dvinarės sistemos orbitos periodo matavimais, galėjo apskaičiuoti ir pulsaro masę. Kuo didesnė yra maksimali neutroninės žvaigždės masė, tuo kietesnė turi būti ją sudaranti medžiaga, taigi kiekvienas didesnės maksimalios masės pavyzdys leidžia atmesti vieną ar kitą „minkštą“ sudėties hipotezę. 2,14 Saulės masių yra beveik maksimali masė, kurią gali palaikyti net ir labai „kietos“ sudėties neutroninė medžiaga, bent jau pagal dabartinį mūsų supratimą.

Jei kada paaiškėtų, kad egzistuoja dar masyvesnės neutroninės žvaigždės, reikėtų permąstyti idėjas apie neutronų elgesį didelio slėgio sąlygomis.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: