Senovės elitinių karių kapuose - plėšikų pražiūrėtos vertybės  ()

Supratę, kad kai kurie kapai istoriniame Balkanų pusiasalio Makedonijos regione dar nebuvo apiplėšti, graikų archeologai labai apsidžiaugė. Ši vieta jau nuo senovės yra kapų plėšikų taikinys – tačiau, panašu, visko išsinešti jiems nepavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai čia atrado auksinių, sidabrinių ir bronzinių artefaktų, o tarp jų – ir auksinę kaukę. Šie atradimai mokslininkams yra labai svarbūs, nes suteikia daugiau informacijos apie senovės Graikiją, jos gyvenimą ir karybą.

Nepaliesti kapai

Archeologai dirbo Ahlada vietovėje, esančioje netoli Florinos miesto. Remiantis „Greek Reporter“, kasinėjimai buvo atliekami „didelėse senovinėse kapinėse“. Manoma, kad pirmieji žmonės čia palaidoti dar VI a. pr.m.e., tačiau daugelis kapų yra ir iš vėlesnio laikotarpio.

Šiose kapinėse plėšikai vogdavo tiek senovėje, tiek vėliau. Kitaip sakant, artefaktų vagystės nėra tik modernaus pasaulio problema – tai vyksta jau ilgą laiką, o archeologai tikrai nėra tuo patenkinti. Nežinoma, kiek tiksliai kapų jau galėjo būti apiplėšti prieš čia atvykstant ekspertams, taip pat neaišku, kiek neįkainojamų artefaktų buvo pavogta.

Daugelis archeologų laikėsi nuomonės, kad šiose vietose jau nebėra ką atrasti – tačiau pasirodo, plėšikai nepastebėjo kai kurių kapų. Tai reiškia, kad archeologams vis dėl to „pavyko rasti nemažai artefaktų kapuose, kurių plėšikai paprasčiausiai nepastebėjo“.

Anksčiau buvo paskaičiuota, kad šiame nekropolyje apie 1100 kapų – tačiau neseniai atlikti tyrimai parodė, kad yra dar 200, o jų viduje – nepaliesti skeletai ir lobiai, kurių su savimi nepasiėmė plėšikai. Nėra aišku, kaip ir kodėl šie kapai liko nepastebėti – tačiau archeologams tai buvo puiki naujiena.

Elitiniai kariai

Graikijos kultūros ministerija pranešė, kad „įspūdingiausi artefaktai buvo rasti karių, mirusių maždaug VI a. pr.m.e., kapuose: manoma, kad jie buvo elitiniai kariai“. Na, o kadangi jie buvo aukštuomenės dalis, tuometinė praktika lėmė, kad kartu su savimi į pomirtinį gyvenimądedami vertingi daiktai.

Tarp čia rastų artefaktų buvo ir „prabangi veido kaukė, pagaminta specialiai laidotuvėms“. Ši kaukė buvo pagaminta iš labai plono aukso lakšto ir turėjo priklausyti žmogui, kuris turėjo aukštą statusą ir nemažai galios tuometinėje visuomenėje.

Beveik visi kariai, panašu, buvo laidojami ir su savo ginklais bei šarvais. Kai kuriuose kapuose buvo rasta įvairiausių ginklų dalių – pavyzdžiui, ieties antgalių ir kalavijo ašmenų fragmentų.

Senoviniai laidojimo metodai

Archeologų komanda rado ir bronzinę urną, kuri buvo neįtikėtinai gerai išsilaikiusi. Ji turėjo kruopščiai pagamintą rankos formos rankenėlę vienoje pusėje, bet kitoje tokios pat nebuvo. Kapuose buvo rasta ir įvairiausių figūrėlių fragmentų.

Archeologai sako, kad šie atradimai yra svarbūs dėl to, kad suteikia nemažai naujos informacijos apie senovinį Makedonijos regioną. Jie leidžia mokslininkams geriau suprasti to meto laidojimo praktikas bei žmonių kultūrinius įsitikinimus. Šie artefaktai taip pat gali padėti mokslininkams sužinoti daugiau apie to meto karių elitą. Šiose senovinėse kapinėse darbai ir toliau tęsiami – o tai reiškia, kad archeologai gali rasti dar daugiau vertingų artefaktų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()