Romantiški graužikai - pelės vilioja dainomis (Video)  ()

Pelės daugumai žmonių atrodo atstumiančiais gyvūnais. Tačiau vis daugėja moksliškai pagrįstų įrodymų, kad pelės ir žiurkės vis dėlto yra žymiai panašesnės į mus, nei galėtumėte pagalvoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar žinojote, kad pakutenus graužikai juokiasi? Taip, tai yra tiesa. Jie taip pat gali jausti vienas kito skausmą (arba bent jau įžvelgti skausmą iš vienas kito snukučių), o taip pat įžvelgti skirtumą tarp P.Picasso ir P.A. Renoir darbų.

O tyrimas, prieš kelerius metus publikuotas leidinyje „Frontiers in Behavioral Neuroscience“ rodo, kad kai pelių patinėliai nori suvilioti patinkančią patelę, pradeda dainuoti. Tiesa, pelių dainuojamos „serenados“ yra pernelyg aukšto dažnio, kad žmonės jas girdėtų, tačiau žemiau esančiame vaizdo įraše dažnis yra sumažintas iki tiek, kad „dainavimą“ galėtų girdėti ir žmonės.

Mokslininkai iš Duke'o universiteto įrašė pelių patinėlių skleidžiamus vokalinius garsus, kol šie laiką leido su patelėmis – arba uostė patelių šlapimą. Tada mokslininkai panaudojo specialią kompiuterinę programą kad pasiklausytų, kaip „žodžiai“ šiose dainose susilieja į visumą.

Paaiškėjo, kad kai patinėliai uostė patelių šlapimą – tačiau jų nematė – jų „dainos“ buvo garsesnės ir sudėtingesnės. Tačiau esant patelės draugijoje, „dainos“ būdavo ilgesnės, tačiau paprastesnės.

Tyrimo bendraautorius universiteto neurobiologijos profesorius dr. Erichas Jarvis oficialiame pranešime sakė, kad jam buvo netikėta, kaip stipriai pasikeičia šios „dainos“ esant skirtingam socialiniam kontekstui – kai „dainos“, kaip manoma, yra įgimtos. Aišku, kad pelės vokaliniai sugebėjimai yra labiau riboti nei paukščio giesmininko ar žmogaus, todėl nuostabu rasti skirtumus šių dainų sudėtingume.

E. Jarvis ir jo kolegos mano, kad pelių patinėliai skiria daugiau energijos pelių viliojimui, bet vėliau jau ima energiją taupyti ir tik mėgina išlaikyti pateles sudomintas. Tyrimo bendraautorius ir neuromokslininkas dr. Jonathanas Chaboutas sako, kad patinėliai tarsi skiria visas pastangas, kad patelė atsidurtų šalia jų. Kai tik ši tampa ranka (ar letenėle) pasiekiama, žaidimas yra tarsi laimėtas – ir tada jie labiau ima skirti dėmesį poravimosi elgesiui.

Antroje eksperimento dalyje pelių patelės rodė savo pirmenybę sudėtingesnėms „dainoms“ paprastesnių dainų atžvilgiu. Tai tik dar kartą patvirtino, kad sudėtingos dainos yra skirtos efektyviam viliojimui.

Mokslininkai tikisi ištirti smegenų vietas, susijusias su „dainų“ kūrimu – ir patikrinti, ar pelės gali išmokti naujų dainų. Mokslininkai mano, kad tokie tyrimai gali suteikti informacijos apie bendravimo sutrikimus – pavyzdžiui tokius, kaip autizmas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()