Unikalus radinys Bulgarijoje - 1800 metų senumo balzamariume išsaugotas sporto aistruolio atvaizdas  ()

Bulgarijoje archeologai atrado sporto gerbėjo palaikus ir kovotojo galvos formos indą, kuriam daugiau kaip 1800 metų. Žmogui, kurio veidas vaizduojamas ant unikalaus indo, buvo sulaužyta nosis, o jis pats greičiausiai buvo imtynininkas arba boksininkas, skelbia „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovės sporto gerbėjo palaikai buvo aptikti greta 1800 metų amžiaus indo. Unikalus indas yra imtynininko ar boksininko galvos formos. Dar daugiau, sportininkui galėjo būti sulaužyta nosis, pranešė archeologai.

Balzamariumas – indas, naudojamas skysčiams, pavyzdžiui, balzamui ar kvepalams, laikyti – rastas kapavietėje pietryčių Bulgarijoje (senovės Trakijoje).

Žalvarinis balzamariumas vaizduoja žmogų su nosimi, kuri atrodo kreiva, tarsi būtų sulaužyta. Žmogus vaizduojamas su kepuraite, pagaminta iš panteros ar leopardo odos.

Panašių balzamariumų, ant kurių vaizduojamas žmogus su netiesia nosimi, mokslininkams pavyko atrasti ir anksčiau. Jie tikina, kad ant indų vaizduojami imtynininkų ir boksininkų atvaizdai.

Įdomu ir tai, jog atletas vaizduojamas su kepuraite, kuri tarsi yra Nemėjo liūto aliuzija. Pasak mitologijos, su Nemėjo liūtu kovojo ir jį nugalėjo garsusis didvyris Heraklis.

Kape rasti palaikai priklausė maždaug 35–40 metų amžiaus sulaukusiam aristokratui. Šalia palaikų buvo rastas ir aštrus įrankis, kuris buvo naudojamas purvui ir prakaitui nugremžti nuo odos.

„Mano nuomone, tai Trakijos aristokrato palaikai. Vyras mėgo sportą ir pats aktyviai sportuodavo, tačiau jis nebuvo atletas“, – pranešime cituojama Daniela Agre, archeologė iš Bulgarijos mokslo akademijos Nacionalinio archeologijos instituto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()