Jūsų taupi skalbimo mašina gali virsti pavojingų bakterijų veisykla  ()

Vienoje ligoninėje Vokietijoje naujagimiai susidūrė su vaistams atspariomis bakterijomis. Patogenai, lotyniškai vadinami Klebsiella oxytoca, kėlė tikrą galvos skausmą tiek medikams, tiek tėvams, tačiau problema buvo išspręsta pašalinus vieną skalbimo mašiną. Sužinoję mokslinio tyrimo rezultatus galbūt geriau apgalvosite ir savo pačių buitinius prietaisus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastos buitinės skalbimo mašinos ligoninėse naudojamos itin retai. Viena vertus, jos yra per mažos ligoninės poreikiams. Kita vertus, jos nėra ir pakankamai galingos. Įprastai ligoninėse naudojamos pramoninės skalbimo mašinos, kurios gali dezinfekuoti skalbinius - jos pakelia vandens temperatūrą iki tokio lygio, kad skalbimo metu naudojami dezinfekantai sunaikintų audinyje galimai esančius patogenus.

Šis atvejis sudomino ir mokslininkus. Šiuolaikinės skalbimo mašinos yra labai taupios, todėl įprastai vandens taip stipriai neįkaitina. Dabar jau įprasta rinktis žemesnę nei 60 laipsnių temperatūrą - tokias rekomendacijas skelbia ir drabužių, ir įvairių skalbimo priemonių gamintojai. Tuo tarpu buitinės technikos gamintojai dažnai didžiuojasi, jog jų mašinos drabužius išvalo veikdamos ir su vėsesniu vandeniu, todėl taupo elektros energiją. Mokslininkai teigia, kad tai tikriausiai nėra tokia puiki mintis - aukštesnė vandens temperatūra reikalinga patogenams išnaikinti.

Martinas Exneris, vienas iš tyrimo autorių, teigia, kad rūbus ir kitą namų tekstilę plauti būtina aukštesnėje temperatūroje, jei namuose yra naujagimių, senolių ar žmonių, kurie jau kenčia nuo infekcijų ar žaizdų. Tai, pasak mokslininko, yra labai svarbu, nes vis daugiau žmonių yra slaugoma namuose, kur naudojamos paprastos buitinės skalbimo mašinos. Žmonės savo namuose taip pat nenaudoja dezinfekcinių skalbimo priemonių. Įprastai tai nėra problema, tačiau kai namuose jau yra žmonių su pažeidžiamesnėmis imuninėmis sistemomis, reikėtų į švarą žiūrėti atsakingiau.

Skalbimo mašinų problema yra ne tik nepakankama vandens temperatūra. Mokslininkai mano, kad Klebsiella oxytoca bakterijos naujagimiams buvo perduodamos iš stovinčio vandens, kuris lieka skalbyklės būgno sandarinimo gumose. Nepadeda ir tai, kad paskutinis skalbinių skalavimas atliekamas beveik ar visiškai šaltu vandeniu.

Kita vertus, niekas nežino, kaip Klebsiella oxytoca bakterijos pateko į tos ligoninės skalbimo mašiną. Labai svarbu paminėti ir tai, kad vaikai infekcijos išvengė - nors bakterijos juos pasiekė ir prasidėjo kolonizacijos etapas, liga taip ir neišsivystė. Greičiausiai todėl, kad naujagimiai turėjo pakankamai stiprią imuninę sistemą arba bakterijos tiesiog nespėjo pasiekti pažeidžiamiausių audinių.

Bet kuriuo atveju, skalbimo mašinos yra vienos iš nešvariausių jūsų namų vietų. Įprastai tai problemų neturėtų sukelti, tačiau jei namuose yra pažeidžiamesnių žmonių, būtina būti atsargesniais. Mokslininkai taip pat teigia, kad ir gamintojai turėtų gerai apgalvoti savo prietaisų dizainą - stovinčio vandens balų tikrai įmanoma išvengti.

(24)
(2)
(22)

Komentarai ()