Vienas sliekas nesugauna dviejų žuvų - naujoviški priešdiabetiniai vaistai kenkia širdžiai  ()

Tarsi dviejų žuvų gaudymas vienu slieku - taip mokslininkai apibūdina naujus diabeto gydymui skirtus vaistus, nes jie mažina ne tik gliukozės, bet ir lipidų kiekį kraujyje. Tokių vaistų jau yra ir jie veikia neblogai, tačiau dažnai turi vieną neigiamą pašalinį efektą - yra nuodingi širdžiai. Dabar mokslininkai galvoja, kaip tai pakeisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad vaistai turi šalutinį poveikį, nestebina - daugybė farmacijos produktų sukelia ir nepageidaujamą efektą. Tačiau šie dvigubo poveikio vaistai nuo diabeto yra kitokie - jų sukeliamas šalutinis poveikis verčia mokslininkus krapštytis galvas nuostaboje, nes niekas nežino, kodėl jie kenkia širdžiai.

Tiazolidinedionai, dabar dažnai naudojamų  antidiabetinių vaistų grupė, į kurią įeina ir pioglitazonas bei rosiglitazonas. Yra žinoma, kad pavieniai šie vaistai gali būti toksiški širdžiai, todėl buvo nuspręsta sukurti vieną bendrą vaistą, kuris mažintų ne tik cukraus kiekį kraujyje, bet ir lipidų koncentraciją. Buvo manoma, kad tokie nauji vaistai turės visas teigiamas tiazolidinedionų savybes, bet nekenks širdžiai. Todėl mokslininkai buvo nustebė, kai tyrimai atskleidė, jog šie vaistai yra lygiai tokie pat žalingi širdžiai.

Tiazolidinedionai atskirai jungiasi prie PPARα ir PPARγ receptorių, kai tesaglitazaras, naujasis vaistas, siūlomas antrojo tipo diabeto gydymui, vienu metu jungiasi prie abiejų. Mokslininkai diabetu sergančioms pelėms skyrė sveiką dozė tesaglitazaro ir stebėjo, kaip jos išsivysto širdies ligos. Tuomet buvo tiriamos gyvūnų širdies audinio ląstelės.

Paaiškėjo, kad tesaglitazaras paveikia ne tik PPARα ir PPARγ receptorius, bet ir SIRT1 baltymą, kuris yra reikalingas sveikai mitochondrijų biogenezei. Užblokavus SIRT1 baltymą mitochondrijos širdies audinio ląstelėse nebegali tinkamai funkcionuoti, audinys ir pati širdis silpsta. Mokslininkai tęsė eksperimentus su pelėmis, tačiau šįkart joms skyrė ne tik tesaglitazaro, bet ir resveratrolio - antioksidanto, aptinkamo vynuogių luobelėje. Yra žinoma, kad resveratrolis gali aktyvuoti SIRT1 baltymą. Ir šie eksperimentai buvo labai sėkmingi - pelių širdys buvo nuodijamos mažiau, o tesaglitazaro teikiama nauda išliko.

Tačiau mokslininkai dar nėra visiškai patenkinti. Ši dviejų vaistų sistema veiktų, tačiau tai nėra geriausias variantas - kartu šie vaistai veikia per daug receptorių ir baltymų. Kuo daugiau taikinių, tuo didesnė tikimybė, kad vaistas sukels stiprų šalutinį poveikį. Taigi, jau pradeda galvoti, kokie galėtų būti naujos kartos priešdiabetiniai vaistai - mokslininkai norėtų vienu slieku gaudyti vieną, bet didelę žuvį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()