Krūties vėžys puola vyrus ir jų mirtingumas nuo šios ligos yra didesnis: kaip atpažinti ir kokiems vyrams tai gresia?  ()

Moterys dažnai raginamos apčiuopti savo krūtis. Tai daryti reikėtų reguliariai - kaskart būdamos duše apsičiupinėkite krūtinę. Tai neatima laiko ir yra geras įprotis. Tačiau retai išgirsite tą patį patarimą, skirtą vyrams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyrai taip pat turi krūties audinį. Tiesa, visai nedaug, todėl apsičiupinėti beveik nėra ką, bet tai vis tiek reikėtų daryti. Krūties vėžys dažniau kamuoja vyresnius nei 60 metų vyrus, tačiau, kaip ir moterų atveju, gali užklupti bet kada.

Kadangi vyrai retai susimąsto apie tokio vėžio tikimybę, retas prisimena gerai nuglostyti savo krūtinę, ieškant bent kokių guzelių. Taip yra dėl to, kad apie krūties vėžį tarp vyrų girdime itin retai - tik 6 % mirties nuo vėžio atvejų tarp vyrų yra susiję su krūties vėžiu.

Pastebima, kad pastebėję gumbelius ar kitokius pakitimus krūtyse vyrai retai kreipiasi į gydytojus, nes, vėlgi, nesusimąsto apie tokio vėžio galimybę. Tai lemia, kad daug vyrų kreipiasi vėlai, kai prasideda skausmas ar net kraujavimas iš spenelių. Krūties vėžio diagnostika nepriklauso nuo paciento lyties - tenka daryti mamogramą, kitus tyrimus.

JAV mokslininkai atliko didžiulį tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kaip skiriasi vyrų ir moterų mirtingumas nuo krūties vėžio. Į jį buvo įtraukti 1 816 733 pacientų duomenys, iš jų - 16 025 buvo vyrai.  86,4 % vyrų išgyveno trejus metus po diagnozės, 77,6 % - 5 metus, o 45,8 % vėžio atsikratė ir tyrimo metu nebepateko į vėžio gydymo įstaigas. Tie patys skaičiai tarp moterų buvo tokie: 91,7 % pacienčių išgyveno trejus metus, 86,4 % pasiekė 5 metų ribą, o 60,4 % vėžio atsikratė.

Žinoma, galima pastebėti, kad vyrų ir moterų skaičius tyrime nėra vienodas. Toli gražu - jis skiriasi dešimteriopai. Tačiau mokslininkai pacientų tyrimui nesirinko, tiesiog taip atrodo krūties vėžio pacientų grupė. Vyrai serga gerokai rečiau, tačiau susiduria su didesne mirties rizika.

Mokslininkai negali tiksliai paaiškinti, kodėl daugiau krūties vėžiu sergantys vyrai išgyvena rečiau. Jų teigimu, didžioji problemos dalis yra susijusi su gydymu ir vėlyva diagnostika, tačiau akivaizdu, kad yra ir biologinių faktorių. Kita vertus, kad ir koks būtų tikrasis atsakymas, vyrai turėtų tikrintis dažniau, o plačios socialinės programos, skirtos ankstyvai krūties vėžio diagnostikai skatinti, tikriausiai turėtų bent šiek tiek dėmesio skirti ir vyrams.

Galiausiai, patys vyrai turėtų įsidėmėti šiuos rizikos faktorius:

  • amžius - dažniau krūties vėžiu suserga 60-70 metų amžiaus vyrai, bet jis gali užklupti bet kurioje gyvenimo stadijoje;
  • krūties vėžio atvejai šeimoje;
  • padidėjusios krūtys dėl hormonų pusiausvyros sutrikimų;
  • gydymas hormonais;
  • kepenų cirozė;
  • Klinefelterio sindromas;
  • sėklidžių veiklos sutrikimai ir traumos.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()