Rinkdamiesi vietą gyvenimui pagalvokite ir apie jos žalumą - 6000 žmonių tyrimas rodo, kad tai turi didžiulę įtaką žmogaus gyvenimo kokybei  ()

Metabolinis sindromas apima nutukimą, aukštą cukraus kiekį kraujyje, hipertenziją ir dar kai kuriuos sutrikimus. Dėl to gali prasidėti širdies ligos, trumpėja gyvenimo trukmės prognozė. Tačiau mokslininkai teigia, kad kai kurie žmonės šių sveikatos problemų išvengia lengviau - tie, kurie gyvena netoli žaliųjų zonų, rečiau kenčia nuo metabolinio sindromo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Barselonos Pasaulio sveikatos instituto (ISGLOBAL) mokslininkai išanalizavo 6000 žmonių, kurių amžius 45-69 metai, duomenis, surinktus 1997-2013 metais. Tyrimas apėmė informaciją, susijusią su dalyvių gyvenamąja vieta ir sveikatos rodmenimis, įskaitant liemens apimtį, kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje. Gyvenamosios vietos žalumas buvo nustatytas analizuojant palydovines nuotraukas.

Mokslininkai nustatė aiškų ryšį tarp gyvenamosios vietos žalumo ir metabolinio sindromo rizikos. Pasirodo, žmonės, kurie gyvena žalumos nestokojančiose zonose, įprastai yra lieknesni, dažniau turi sveikus kraujo tyrimų rodmenis, normalių ribų neperžengiantį kraujo spaudimą. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad moterys turi daugiau naudos iš gyvenamojo rajono žalumo, tačiau visi džiaugiasi žemesne metabolinio sindromo rizika.

Kodėl taip yra? Mokslininkai spėja, kad gyvenamosios vietos žalumas dažniau kviečia pasivaikščioti, pabėgioti ar kitaip pasportuoti. Tokias vietas gyvenimui taip pat dažniau renkasi gamtą mėgstantys žmonės, kurie augina šunis, kuriuos reikia vedžioti, važinėja dviračiu, žiemą nevengia pasidarbuoti sniego kastuvu. Moterys įprastai dažniau mėgsta sportuoti netoli namų, todėl žaliųjų zonų teikiamos galimybės jas paveikia labiau.

Tai, beje, nėra vienintelis šviežias tyrimas, analizavęs gyvenamosios vietos žalumo poveikį žmonėms. Neseniai publikuotas Voriko, Šefildo ir Niukaslo universitetų mokslininkų tyrimas, atskleidęs, kad ne didesniu nei 300 metrų atstumu nuo žaliųjų zonų gyvenantys žmonės yra laimingesni ir labiau patenkinti savo gyvenimu.

Pasaulio miestai auga ir plečiasi. Po urbanizacijos proceso kojomis dažnai atsiduria ir žaliosios zonos, kurios sunaikinamos arba stipriai sumažinamos, siekiant tą erdvę panaudoti administracinių ar gyvenamųjų pastatų statyboms. Tai nėra gera ilgalaikė strategija. Tyrimai rodo, kad arti žmonių esančios žaliosios zonos padeda palaikyti sveikatą bei teigiamą požiūrį į gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()