Įspūdingas kosminis neutrinų greitintuvas  ()

Neutrinai yra elementariosios dalelės, beveik nesąveikaujančios su kitomis. Didžiuliai detektoriai, įrengti Antarktidoje, pagauna vos kelias iš trilijonų trilijonų dalelių, lekiančių pro juos kiekvieną sekundę. Dauguma šių neutrinų atkeliauja iš mūsų Saulės, kiti – iš vietų kosmose, kur vyksta energingi procesai. Viena iš tokių vietų yra aktyvūs galaktikų branduoliai ir jų išmetamos čiurkšlės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš dvejus metus aptiktas labai energingas neutrinas, atlėkęs iš aktyvios galaktikos TXS 0506+056 (skaičiai nurodo jos koordinates danguje). Bet iš kitų panašių galaktikų tokie neutrinai neatskrenda.

Naujame tyrime pasiūlytas galimas paaiškinimas, kodėl. Šios galaktikos čiurkšlė yra gana stipriai susisukusi; apskaičiuota, kad akrecinio disko, išmetančio čiurkšlę, sukimosi ašis precesuodama apsuka vieną ratą per 10 metų. Taigi kiekviena atskirai paimta kryptimi galaktika tarsi išmeta naują čiurkšlę kas dešimtmetį. Jei viena čiurkšlė yra lėtesnė, o kita – greitesnė, jos gali susidurti. Smūginė banga suveikia tarsi greitintuvas ir išmeta daugybę visokių energingų dalelių, tarp jų – ir neutrinų.

Susidūrimas taip pat gali įvykti, jei galaktikos centre yra dvi juodosios skylės, atskirai spjaudančios čiurkšles. Taigi TXS 0506+056 yra netipiška galaktika, todėl ir neutrinų srautas iš jos netipiškas.

Tyrimo rezultatai  publikuojami Astronomy & Astrophysics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()