Amerikiečiai susizgribo per vėlai: kodėl Ameriką siaubia elektroninių cigarečių sukeltos ligos, o Europos Sąjungoje to nesigirdi?  ()

Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) krečia elektroninių cigarečių sukeltų plaučių ligų protrūkis, o Europoje panašių atvejų visiškai nesigirdi, rašo „Politico“. Numanomos to priežastys – griežtas tabako ir susijusių produktų rinkos reguliavimas Europos Sąjungoje (ES) ir „popierinis“, iki šiol praktiškai neveikęs elektroninių cigarečių reguliavimas JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europoje tabako ir tabako produktų pramonę, taip pat – ir elektroninių cigarečių gamybą bei pardavimą reguliuoja ES Tabako produktų direktyva. Joje numatyti griežti reikalavimai elektroninių cigarečių ir jų skysčių sudėčiai, kokybei, o gamintojai ir pardavėjai neša pilną teisinę atsakomybę už produktų kokybę ir saugumą. 

Tarp reikalavimų yra įpareigojimas gamintojams 6 mėnesius prieš paleidžiant naujus elektroninių cigarečių ir skysčių modelius į rinką informuoti atsakingas institucijas, tuo pačiu pateikiant joms ir pilną produkto sudėtinių dalių ir vartojant produktą išmetamų medžiagų sąrašą. Direktyva aiškiai reguliuoja ir pačių e-skysčių sudėtį – tam tikri elektroninių skysčių priedai (pavyzdžiui, vitaminai arba kanapių aliejai, THC turinčios medžiagos) yra uždrausti. 

Būtent vitamino E acetatas buvo rastas daugelyje JAV šiuo metu atsakingų institucijų tiriamų elektroninių cigarečių skysčių.  

Jungtinėse Amerikos Valstijose elektroninių cigarečių reguliavimas iki šiol buvo „popierinis“

JAV dar 2016 m. rugpjūčio mėnesį JAV įsigaliojo e-skysčių ir elektroninių cigarečių reguliavimas, numatantis, kad visus naujus produktus turi autorizuoti JAV Maisto ir vaistų kontrolės tarnyba (FDA).  

Nepaisant to, JAV Maisto ir vaistų kontrolės tarnyba dėl itin sudėtingos procedūros ir reikalavimų iki šiol nėra autorizavusi nė vieno produkto, o rinkoje jau buvę produktai nebuvo atšaukti ar pašalinti – jiems numatytas pereinamasis laikotarpis. Iš pradžių pereinamojo laikotarpio terminas numatytas iki 2018 metų, po to jis buvo nukeltas net 2022 metams, vėliau apsigalvota ir terminas sutrumpintas pradžioje iki 2021, o dabar – iki 2020 metų. 

Taigi, JAV rinkoje jau tris metus netrukdomai parduodami jokių reguliavimo, sudėties ir kokybės tyrimų procedūrų nepraėję produktai, už kuriuos pardavėjai ir gamintojai neneša jokios teisinės atsakomybės. Spekuliuojama, kad būtent nereguliuojami produktai galėjo sukelti susirgimų plaučių ligomis protrūkį. „Guardian“ praneša, kad dauguma susirgimų tarp „veiperių“ siejami su nelegalioje rinkoje nusipirktų arba namų sąlygomis pasigamintų elektroninių skysčių garinimu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(11)
(2)

Komentarai ()