Pirmoji SpaceX raketa astronautus į TKS nugabens 2020 metų pradžioje  ()

NASA direktorius, susitikęs su SpaceX vadovu, patikslino pirmųjų astronautų skrydžio į Tarptautinę kosminę stotį JAV gamybos erdvėlaiviu — SpaceX Crew Dragon – datą. Tačiau nesutiko pasidalinti kompanijos technologijomis su visai konkurentais, kaip siūlė Muskas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-12 Pirmoji SpaceX raketa astronautus į TKS nugabens 2020 metų pradžioje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 10 dieną NASA direktorius Jim Bridenstine apsilankė SpaceX būstinėje ir su kompanijos vadovybe aptarė Crew Dragon kapsulės paleidimo perspektyvas. Susitikime taip pat dalyvavo astronautai Bob Behnken ir Doug Hurley, kurie ir skris šia kapsule į TKS. Dabar nauji ekipažai ten gabenami tik rusiškais „Sojuz“ erdvėlaiviais. Bridenstine'as pabrėžė astronautų gabenimo į orbitą programos svarbą Agentūrai, o Elonas Muskas jį patikino, kad šiam projektui ir SpaceX teikia didžiausią prioritetą.

Paskui Bridenstine'as su Musku ėmė gilintis į programos detales ir ką dar reikia nuveikti iki pirmojo – bandomojo – skrydžio, kuris buvo perkeltas iš 2019 metų galo į pirmąjį 2020 metų ketvirtį. NASA vadovas pareiškė esąs „visiškai tikras, kad pirmoje kitų metų pusėje galėsime siųsti amerikiečius astronautus amerikietiška raketa“.

Kad kompanija būtų užtikrinta kapsule Crew Dragon, ja reikės atlikti dešimt sėkmingų naujos parašiutų sistemos Mark 3 bandymų iš eilės, pažymėjo Muskas. Bridenstine'o nuomone, visus šiuos bandymus įmanoma atlikti dar šiemet.

Naujoje Mark 3 sistemoje naudojamos daug stipresnės medžiagos lapus jungiančios gijos, sakė Muskas, nes vietoje nailono naudojamas „ksilonas“, kuris, pasak jo, tris ar daugiau kartų stipresnis. Be to, naujai versijai stiprumo prideda kitoks dygsnis, nei naudotas Mark 2 sistemoje.

Dar Muskas pareiškė, kad technologija, kurią SpaceX sukūrė Crew Dragon, NASA gali dalintis su kuo tinkama.

„Leidau aiškiai suprasti Jimui, kad bet kokius SpaceX duomenis galima nelaikyti intelektine nuosavybe, — sakė Muskas. — Visi mūsų konkurentai gali jais naudotis. […] Nemokamai“.

NASA vadovas padėkojo Muskui už dosnumą, tačiau pažymėjo, saugodamas valstybės interesus, neturi teisės tokia informacija dalintis su tomis kompanijomis ar šalimis, kurios „neatitinka mūsų interesų“.

Nepaisydamas akivaizdžios Crew Dragon svarbos – JAV galės pagaliau atsisakyti Rusijos teikiamų astronautų gabenimo į TKS paslaugų, – Bridenstine'as pabrėžė, Agentūrai palaiko ir Starship programą — pačios galingiausios kosminės raketos skrydžiams į Mėnulį ir Marsą, kūrimą. „Noriu paaiškinti: NASA suinteresuota Starship sėkme“, — sakė jis.


(28)
(1)
(27)

Komentarai ()