Purvyne surastas toks grybas, kuris gali visiškai pakeisti opioidus - malšins skausmą, tačiau nesukels priklausomybės?  ()

Mokslininkai stengiasi surasti tinkamą pakaitalą opioidams. Opioidai, kurie vis dar naudojami medicinoje, turi stiprų šalutinį poveikį ir yra naudojami taip ilgai, kad jau laikas juos pakeisti. Farmacijos pramonė į tai investavo šimtus milijonų dolerių, tačiau atsakymas, galbūt, buvo surastas Tasmanijos purvyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Estuarija - tai ypatinga vieta upės žiotyse, kur susilieja gėlas upės ir sūrus jūros vanduo. Čia susidaro purvynai, kuriuos maitina ir iš upės, ir iš jūros ar vandenyno atkeliaujančios maistinės medžiagos. Potvynių skalaujamuose purvynuose mokslininkai suranda įdomių mikroorganizmų, tarp jų - ir grybinių kultūrų. Prieš 16 metų Tasmanijoje paimtame estuarijos purvo mėginyje aptiktas Penicillium sp grybas, kuriame surasta molekulė dabar padės sukurti naujo tipo opioidus.

Opioidai - tai medžiagos, įprastai - narkotikai arba analgetikai, kurie veikia opioidinius receptorius. Kitaip tariant, priešingai, nei teigia plačiai paplitęs mitas, opioidai nebūtinai yra gaminami iš tų pačių medžiagų - jei tiesiog paveikia tuos pačius receptorius. Sidnėjaus ir Kvinslando universitetų vedama tarptautinė mokslininkų komanda eusterinio purvo grybuose surado molekulę, kurios struktūra yra labai panaši į endomorfinų - natūralios medžiagos, kuri kūne aktyvuoja opioidų receptorius.

Tai mokslininkus įkvėpė naujiems atradimams. Jie modifikavo atrastą molekulę ir naują darinį pavadino bilorfinu. Šios molekulės struktūra yra pakankamai unikali. Ją sudaro amino rūgštys, kurios įprastai būna kairinės arba dešininės, priklausomai nuo molekulės konstrukcijos. Dešininės amino rūgštys yra pakankamai retos, ypač žinduoliuose. Tačiau bilorfinas pasižymi tokia struktūra. Tiesą sakant, jis turi ir dešininių, ir kairinių amino rūgščių ir tai jam suteikia įdomių savybių ir leidžia aktyvuoti opioidų receptorius „iš kitos pusės“.

Žiūrėdami į bilorfiną pro mikroskopą, mokslininkai mato molekulę, kuri gali aktyvuoti žmogaus opioidų receptorius. Tačiau kol kas tai - molekulė. Mokslininkai užpildė patentą ir tęs tyrimus, tačiau kol kas jie turi tik molekulę. Kita vertus, negalima nuvertinti šio pasiekimo reikšmės. Unikali bilorfino struktūra aktyvuos opioidų receptorius ir taip malšins skausmą, tačiau tai darys kitaip nei morfinas. Mokslininkai tikisi, jog tai padės išvengti pačio prasčiausio šalutinio poveikio - kvėpavimo funkcijos slopinimo ir priklausomybės. Kartu bilorfinu pagrįsti vaistai turėtų būti efektyvesni - organizmas neturėtų išmokti jų toleruoti.

Mokslininkai teigia, kad naujos kartos opioidai turėtų bent jau sumažinti perdozavimų ir priklausomybių skaičių. Aišku, prireiks daugiau nei dešimtmečio, kad bilorfinai virstų vaistais. Tačiau tai kartu yra geras priminimas, kad iš gamtos dar galime pasisemti įkvėpimo - juk, jei tyrimai bus sėkmingi, turėsime labai efektyvius skausmą slopinančius vaistus, sukurtus purve rasto grybo pagrindu.

(7)
(3)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: