Kokioje mažiausioje planetoje galėtų susidaryti žemiškai gyvybei tinkamos sąlygos?  ()

Kokioje mažiausioje planetoje galėtų susidaryti žemiškai gyvybei tinkamos sąlygos? Tokiai gyvybei reikalingas vanduo, tad ieškodami atsakymo į šį klausimą, mokslininkai apskaičiavo, kaip evoliucionuotų atmosferos skirtingos masės planetose, esančiose savo žvaigždės gyvybinėje zonoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvybinė zona – tai regionas aplink žvaigždę, kuriame esančių planetų paviršiaus temperatūra būtų tinkama skystam vandeniui egzistuoti. Bet vandenį dar reikia ir išlaikyti, o kuo mažesnė planetos masė, tuo lengviau vanduo ir jo garai pabėga į kosmosą.

Sumodeliavę planetų evoliuciją tyrėjai nustatė, kad jei planetos masė yra mažesnė nei maždaug 2,7% Žemės masės, ji negali ilgai išlaikyti vandens. Tokios planetos evoliucija panašesnė į kometos: jei joje ir yra ar atsiranda kiek nors vandens, jis greitai išgaruoja ir pranyksta. Gyvybei tokios planetos nebūtų labai tinkamos.

Iš kitos pusės, šiek tiek masyvesnėse planetose paviršiaus temperatūra gali išlikti tinkama gyvybei net ir joms esant arčiau žvaigždės, nei masyvių planetų atveju. Mažos planetos atmosfera įkaitusi išsiplečia labiau, o tai planetą atvėsina ir sulėtina joje vykstantį šiltnamio efektą. Taigi mažesnės planetos lengviau išvengtų Veneros likimo ir pavirtimo pragariškai karštais kūnais.

Iš Saulės sistemos planetų Žemė, Venera ir Marsas yra tinkamo dydžio, kad galėtų išlaikyti vandenį, o Merkurijus – per mažas. Taip pat per maži yra ir visi planetų palydovai, nors didžiausias iš jų, Ganimedas, yra arti apskaičiuotos ribos.

Skaičiavimuose buvo padarytos kelios supaprastinančios prielaidos, pavyzdžiui kad planetos paviršių visiškai dengia vanduo, o atmosferą sudaro vien vandens garai, taigi gauta ribinė vertė nėra labai tiksli.

Geresni skaičiavimai ateityje turėtų padėti detaliau nustatyti kriterijus, pagal kuriuos reikėtų vertinti planetų tinkamumą gyvybei.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()