Nuostabi žinia iškėlė naujų klausimų: fiksuojama pati mažiausia ozono skylė per visą stebėjimo laikotarpį, bet tai nulėmė visai ne žmogaus pastangos – NASA ieško atsakymų (Video)  (6)

NASA drauge su Nacionaline vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) praneša, kad Žemės ozono sluoksnio – stratosferos dalies, saugančios mūsų planetą nuo kenksmingos ultravioletinės spinduliuotės – skylė yra pati mažiausia, kokia tik buvo užfiksuota per visą stebėjimo laikotarpį, skaičiuojant nuo 1982 m. Visgi, panašu, jog žmonijos pastangos „užgydyti“ šią skylę didesnės reikšmės šiais metais neturėjo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-10-23 Nuostabi žinia iškėlė naujų klausimų: fiksuojama pati mažiausia ozono skylė per visą stebėjimo laikotarpį, bet tai nulėmė visai ne žmogaus pastangos – NASA ieško atsakymų (Video)  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikui bėgant ozono skylės dydis kinta ir remiantis palydovų duomenimis bei atliktais matavimais, šios skylės dydis rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje įprastai siekdavo maždaug 20 mln. km2.

Šiais metais ozono skylės dydis rugsėjo 8 d. buvo 16,4 mln. km2, o per sekančias rugsėjo ir spalio mėnesių dienas buvo stebėtas mažėjimas iki mažiau nei 10 mln. km2.

1987-aisiais buvo priimtas Monrealio protokolas – tarptautinė sutartis, draudžianti naudoti ozoną ardančias chemines medžiagas – ir tyrėjai tikisi, kad ozonas visiškai atsistatys iki 2070-ųjų.

Tačiau atrodo, jog šiųmetis ozo skylės mažėjimas yra mažiau susijęs su žmonių pastangomis ir didesnę įtaką padarė neįprastai išaugusi stratosferos temperatūra. Beje, pastarosios tyrėjai negali susieti su pasaulyje vykstančiais klimato pokyčiais.

„Tai retas įvykis ir mes vis dar bandome jį suprasti“, - teigia NASA atmosferos reiškinių mokslininkė Susan Strahan. „Jei nebūtų įvykęs šis [stratosferos] atšilimas, greičiausiai matytume daug įprastesnę [savo dydžiu] ozono skylę.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(28)
(2)
(26)

Komentarai (6)