Sunku įsivaizduoti Žemės amžių? Pažiūrėkite šį įdomų 3 minučių vaizdo įrašą (Video)  ()

Visi puikiai suprantame, kad Žemė yra sena – tačiau ar kas nors galėtų kitiems detaliai paaiškinti, kokia ji iš tikrųjų sena? Taip, laiką, kada mūsų planeta susiformavo, žinome – tai įvyko prieš 4,54 mlrd. metų – tačiau ar patys pilnai suvokiame koks tai ilgas laiko tarpas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji primatai Žemėje pasirodė vos prieš 6 mln. metų, o modernūs žmonės – prieš 200 tūkst. metų. Tai reiškia, kad Žemė už visą žmoniją yra tūkstančius kartų senesnė.

„Buisiness Insider“ pabandė gana paprastai ir suprantamai visa tai paaiškinti – jie visą mūsų planetos istoriją sugebėjo sutalpinti į 3 minučių animuotą vaizdo įrašą, o konkrečiau – į atstumą tarp dviejų populiarių JAV miestų – Los Andželo ir Niujorko. Jei sugalvotumėte kada nors ruoštis į tokią kelionę, turėtumėte įveikti 3942 km.

Būtent kilometrais šioje animacijoje laikas ir yra matuojamas. Viskas prasideda nuo to, kad kelionę pradedame Los Andžele, arba kitaip – nuo Žemės susiformavimo prieš, maždaug, 4,54 mlrd. metų. Nuo čia nukeliaujame gana netoli, kadangi ties 3907 mūsų kelionės kilometru – prieš 4,50 mlrd. metų – į Žemę atsitrenkia planetos dydžio objektas ir po šio įvykio susiformuoja nuolatinis mūsų palydovas Mėnulis.

Tada už 600 km – prieš 3,80 mlrd. metų– atsiranda pasikartojančios molekulės, kurias mokslininkai vadina pirmosiomis gyvybės užuominomis Žemėje. Keliaujant toliau įvyksta dar daug mūsų planetai svarbių įvykių – ir tik ties 2344 mūsų kelionės kilometru (prieš 2,70 mlrd. metų) išsivysto deguonį gaminančios melsvabakterės. Už 260 km – arba po 200 mln. metų – Žemės atmosferoje jau turime pakankamai didelį deguonies kiekį.

Nepaisant to, jau nuvykus daugiau negu pusę kelio iki Niujorko, ties 521 km (arba kitaip – prieš 600 mln. metų), Žemėje pirmą kartą pasirodo daugialąsčiai organizmai. Vėliau mūsų planetą ima kolonizuoti augalai, ant žemės ima lipti varliagyviai, o dar vėliau – ties 209 km, prieš 240 mln. metų – prasideda dinozaurų era.

Tada vėl pakankamai stipriai pavažiuojame į priekį ir ties 56 kilometru, prieš 66 mln. metų, beveik pasiekus savo kelionės tikslą įvyksta masinis kreidos-treciaro rūšių išnykimas, kurio metu Žemėje nebeliko 75 proc. gyvūnų. Ties čia jau turėtumėme savęs paklausti – kur gi visoje šioje kelionėje pagaliau pasirodys žmogus? Juk kelionės tikslas yra praktiškai pasiektas, tačiau tik dabar baigėme kalbėti apie dinozaurus.

Įdomiausia tai, kad pirmieji primatai visoje šioje kelionėje pasirodo tik mums nuo kelionės tikslo esant vos už 4 kilometrų, t.y. prieš 6 mln. metų. Tuo tarpu modernų žmogų galime išvysti būdami tik už 173 metrų (prieš 200 000 metų) nuo kelionės tikslo.

Galiausiai tik esant ties 4,7 metru (prieš 5500 metų) prasideda rašytinė žmonijos istorija. Taigi, reikia suvokti, kad visi svarbiausi žmonijos įvykiai, kurie, atrodo, vyko taip seniai, telpa į likusius kelis metrus. Kaip rašo „Science Alert“, žmonija dar tik pradėjo savo istoriją, ir reikia suvokti, kad kol kas esame dar labai nedidelis etapas milžiniškoje mūsų Žemės istorijoje.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(11)
(22)

Komentarai ()