Mokslininkai sukūrė naujos kartos tvarsčius, kurie gali dramatiškai sutrumpinti žaizdos gijimo laiką  ()

Naujas pigus tvarstis, kurį sukūrė Viskonsino-Madisono universiteto inžinieriai gali dramatiškai sutrumpinti žaizdos gijimo laiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis metodas leidžia žaizdai gydyti naudojant elektros impulsus, kuriuos generuoja paties žmogaus kūno judesiai. Su graužikais atlikti tyrimai parodė, kad gijimo laikas sutrumpėjo nuo įprastų 2 savaičių iki vos 3 dienų.

Viskonsino-Madisono universiteto profesorius Xudong Wang sako, kad patys mokslininkai liko nustebę tokiu greitu žaizdos gijimu. Anot jo, tyrėjai tikėjosi, kad naujasis tvarstis turės teigiamą efektą žaizdų gijimui – tačiau niekas netikėjo, kad šis efektas bus toks stiprus.

X.Wangas ir jo kolegos naująjį tvarstį aprašė žurnale „ACS Nano“.

Mokslininkai jau kelis dešimtmečius žino, kad elektros impuslai skatina žaizdų gijimą, tačiau dauguma elektroterapijų šiandien pasikliauja didžiuliais ir nepatogiais prietaisais, o taip pat gana sudėtingas ir elektros impulsų perdavimas žmogaus kūnui.

X.Wango kolegė profesorė Angela Gibson sako, kad ūmios ir chroniškos žaizdos yra rimta problema sveikatos priežiūros srityje visame pasaulyje. Anot jos, elektros impulsų stimuliacija gydant žaizdas nėra dažnai naudojama.

Priešingai nei dabartiniai metodai, naujasis įtvaras yra žymiai paprastesnis. X.Wangas sako, kad jų sukurtas prietaisas yra toks pat paprastas, kaip ir įprastas tvarstis, klijuojamas ant odos.

Naująjį tvarstį sudaro daugybė mažų elektrodų, skirtų žaizdos židiniui, kurie yra prijungti prie pleistro, o šis laiko energijos kaupiklius, vadinamus nanogeneratoriais, ir kurie yra apjuosti apie paciento juosmenį. Kvėpuojant ir plečiantis bei susitraukiant paciento šonkauliams šie nanogeneratoriai yra įkraunami, IR persiunčia mažo intensyvumo elektros pulsus.

X.Wangas aiškina, kad šių elektros pulsų prigimtis yra panaši į tai, kaip mūsų kūnas generuoja vidinės elektros lauką.

Beje, šie elektros pulsai nedaro žalos sveikatai – priešingai nei tradiciniai aukštos įtampos elektroterapijos prietaisai.

Tiesą sakant, mokslininkai pademonstravo, kad ląsteles veikiant aukštos įtampos elektros impulsais, šios ima gaminti beveik penkis kartus daugiau reaktyvios deguonies atmainos, kuri didina tikimybę susirgti vėžiu bei skatina ląstelių senėjimą – nei ląsteles veikiant nanogeneratoriams.

buvo nustatyta, kad žemos energijos pulsai padidino odos ląstelių, vadinamų fibroblastais, gyvybingumą – o taip pat privertė fibroblastus išsidėstyti viena linija, kas skatina žaizdos gijimą. Dar daugiau – šis metodas padeda gaminti daugiau biocheminių medžiagų, kurios skatina audinio augimą.

Profesorius ir kolega Weibo Cai sako, kad šie atradimai yra džiuginantys, nors naujieji mechanizmai ateityje ir turės būti geriau ištyrinėti. Tad mokslininkai ketina ir toliau aiškintis bei gilintis, kaip tiksliai elektros pulsai skatina gijimą. Mokslininkai naująjį prietaisą taip pat ketina išbandyti ant kiaulių odos, kurios audinys yra panašus į žmogaus odos audinį.

Mokslininkai taip pat dirba, kad suteiktų nanogeneratoriams daugiau galimybių – kaip antai suteikti galimybę generuoti energiją vien iš širdies pulso.

A.Gibson, kuri ir toliau dirbs prie šio projekto, sako, kad įspūdingi atlikto tyrimo rezultatai atverčia naują puslapį elektros stimuliacijos srityje gydant įvairių rūšių žaizdas – kadangi sukurtas prietaisas yra itin paprastas.

Jeigu komandai pasiseks, ji gali išspręsti didžiulę šiuolaikinės medicinos problemą. X.Wangas mano, kad jų sukurti nanogeneratoriai gali būti pati efektyviausia elektrinė stimuliacija įvairiems terapijų tikslams.

Kadangi nanogeneratoriai yra pagaminti iš gana įprastų medžiagų, kaina nebus problema. X.Wangas sako, kad kaina nebus didesnė nei įprasto tvarsčio. Anot jo, prietaisas yra itin paprastas, o jį pagaminti yra nesudėtinga.

Parengta pagal Phys.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()