Naujas tyrimas atskleidžia iki šiol mažai tyrinėtą kavos poveikį: kodėl kava pagerina žarnyno mikrofloros būklę ir kodėl tai aktualu ne visiems?  (1)

Kava, kaip ir visi kiti maisto produktai, turi ir teigiamų, ir neigiamų savybių. Kuo toliau, tuo labiau mokslininkai atskleidžia gerąsias kavos savybes. Ne vienas tyrimas rodo, kad kava saugo nuo širdies ligų, Parkinsono ligos ir net diabeto. Tiesa, mokslininkams sunkiai sekasi išsiaiškinti kaip. Naujas tyrimas atskleidžia iki šiol mažai tyrinėtą kavos poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime dalyvavo 34 žmonės, kurie gėrė bent du puodelius kavos per dieną. Mokslininkai tiesiai iš jų žarnyno ėmė mikroorganizmų mėginius. Tai - pakankamai naujas tokio tipo tyrimų metodas, nes įprastai tiriami tik išmatų mėginiai. Tuomet juos mokslininkai palygino su kavos negeriančių žmonių žarnyno mikroflora.

Paaiškėjo, kad kavos mėgėjų žarnyno bakterijos yra sveikesnės ir geriau pasiskirsčiusios. Šių žmonių žarnyno mikroflora pasižymėjo stipresnėmis priešuždegiminėmis savybėmis, čia buvo mažesnis Erysipelatoclostridium bakterijų kiekis. Erysipelatoclostridium - tai bakterija siejama su metaboliniais sutrikimais ir nutukimu.

Tai yra pakankamai įdomus atradimas jau vien todėl, kad jis gali padėti sujungti taškus tarp kitų gerų dalykų, kuriuos kava mums suteikia. Tyrimai rodo, kad žarnyno mikroflora veikia žmogaus imuninę sistemą, širdies ir smegenų sveikatą. Taigi, jei kava gerina žarnyno mikrofloros būklę, kartu ji padeda ir bendrai organizmo sveikatai. Tik kodėl?

Tikėtina, kad tai yra susiję su nelabai kokybiška vakarietiška mityba, kurioje - daug riebalų, angliavandenių ir mažai daržovių. Dėl tokios dietos mūsų žarnynas prisipildo blogosiomis bakterijomis. Kavoje randami antioksidantai polifenoliai padeda atsikratyti žalingų bakterijų, o kofeinas pamaitina gerąsias. Tiesa, mokslininkai nori atlikti išsamesnius tyrimus, kad išsiaiškintų šio proceso detales.

Tai negi dabar visi turėtų gerti bent po du puodelius kavos per dieną? Tikrai ne. Mokslininkai teigia, kad kava tik padeda sumažinti mūsų gyvenimo būdo daromą žalą žarnyno mikroflorai. Tą patį ar net geresnį rezultatą pasieksite valgydami daugiau daržovių ir skaidulomis turtingą maistą.

Kava, beje, tinka ne visiems. Jos nepatariama gerti skrandžio ligomis sergantiems žmonėms, taip pat kenčiantiems nuo nemigos ir kai kurių širdies ligų. Bet jei mėgstate kavą ir nejaučiate jokio neigiamo jos poveikio, mokslininkai pataria ja mėgautis 2 kartus per dieną. Tik ne tuščiu skrandžiu ir ne prieš pat einant miegoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(7)
(4)

Komentarai (1)