Mokslininkai skelbia, kas miegui trukdo daug labiau nei kava ir kofeinas  ()

Mūsų visų miegas galėtų būti ilgesnis arba geresnės kokybės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji moksliniai tyrimai, publikuoti žurnale „Miegas“, rodo, kad norint gerai pailsėti, likus keturioms valandoms iki miego, reikėtų atsisakyti nikotino ir alkoholio, tačiau kofeino nebūtina. Jie sako, kad tai galėtų padėti pagerinti miego kokybę ir trukmę.

Floridos Atlanto universiteto (FAU) tyrėjo vadovaujamu tyrimu, prie kurio prisidėjo Brighamo bei moterų ligoninė, Harvardo universitetas, Emory universitetas (JAV), Misisipės universiteto medicinos centras ir Nacionaliniai sveikatos institutai, buvo siekta išsiaiškinti kaip alkoholio, kofeino ir nikotino vartojimas vakarais veikia žmones. Tyrime 5164 dienas dalyvavo daugiau nei 785 afroamerikiečių.

Mokslininkai stebėjo, kiek tiriamieji miegodavo naktį specialiais laikrodžiais ir atsižvelgė į dalyvių užrašus.

Tyrėjai sako, kad jų duomenys parodė, jog žmonės, kurie vartojo nikotiną ir alkoholį per keturias valandas prieš eidami miegoti, jautė didžiausią poveikį miego ciklui, neatsižvelgiant į amžių, lytį, stresą ir kitus veiksnius.

Nikotinas ypač paveikė žmones, kenčiančius dėl nemigos. Nikotino vartojimas naktį miego trukmę sumažina daugiau nei 40 minučių.

Tyrimo autoriai pažymi, kad nikotinas buvo dažniausiai naudojama medžiaga, neleidžianti užmigti naktį. Tai dar viena priežastis, kodėl žmonės turėtų atsisakyti šio nesveiko įpročio.

Svarbi tyrimo detalė yra ta, kad tyrimas buvo atliktas su afroamerikiečiais, kurie nemanė turintys problemų su miegu. Tiriamieji buvo įvairaus amžiaus.

„Afroamerikiečiai per mažai dalyvavo tyrimuose, kuriais siekama atskleisti nikotino, alkoholio, kofeino vartojimo ir miego ryšį. Tai ypač svarbu, nes afroamerikiečiai, palyginti su baltaodžiais, dažniausiai miega trumpiau ir prasčiau, todėl patiria daugiau su sveikata susijusių problemų“, – kalbėjo pranešime spaudai pagrindinė tyrimo autorė Christine E. Spadola, FAU Phyllis ir Harvey Sandler socialinio darbo mokyklos docentė.

Tyrimo autoriai taip pat pažymi, kad jų išvados palaiko gydytojų ir kitų sveikatos priežiūros srities žmonių raginimus apriboti nikotino ir alkoholio vartojimą prieš miegą.

Tačiau tyrėjai nustatė nedidelę koreliaciją tarp kavos suvartojimo per keturias valandas prieš einant miegoti ir miego problemų.

Mokslininkai perspėjo, kad kiekis ir tolerancija nebuvo griežtai vertinami ir gali atlikti svarbų vaidmenį siejant kofeino vartojimą su miegu.

Iš esmės tyrimas parodė, kad prieš miegą surūkyta cigaretė ar vyno taurė po vakarienės gali daryti neigiamą įtaką miego kokybei, o kavos puodelis, išgertas 4 val. prieš miegą, nepakenks jūsų poilsiui.

Kava

„Sleepopolis“ vyriausioji tyrimų vadovė Rose MacDowell teigia, kad nors kofeinas didžiojoje dalyje spaudos pranešimų pristatomas kaip miegą trikdanti medžiaga, nikotinas ir alkoholis gali turėti daug didesnę neigiamą įtaką miegui.

„Tiesą sakant, alkoholio vartojimas gali visam laikui pažeisti genus, susijusius su sveiku miegu ir pabudimo ciklais“, – sakė R.MacDowell „Healthline“.

Tačiau R.MacDowell taip pat sako, kad žmogaus miegas gali būti sutrikdytas, nes nikotino lygiai mažėja ryto valandomis, o tai padidina žmogaus potraukį šiai medžiagai.

„Smegenys, negavusios nikotino dozės, gali jus pažadinti, kad patenkintumėte jo potraukį. Dėl poveikio plaučiams ir kraujagyslėms nikotinas gali pagilinti miego sutrikimus, tokius kaip astma ir miego apnėja. Garinant elektronines cigaretes, neįkvėpiami dūmai, tačiau tai gali sukelti stipresnį stimuliacinį poveikį ir dar labiau sutrikdyti miegą“, – sakė ji.

Martinas Reedas, miego specialistas ir „Insomnia Coach“ įkūrėjas, sako, kad geriausias būdas neleisti nikotinui, alkoholiui ar kofeinui trukdyti miegoti – vengti šių medžiagų prieš miegą.

„Kaip parodė šis tyrimas, kofeinas iš tikrųjų turi mažiau įtakos mūsų miegui nei daugelis žmonių mano. Kol negeriate kavos ąsočiais prieš pat miegą, kofeinas greičiausiai neturės didelės neigiamos įtakos miegui“, – nuramino M.Reedas „Healthline“.

Kadangi nikotinas taip pat yra stimuliatorius, jį vartodami prieš miegą, miegosite prasčiau, nes jis mažina mieguistumo jausmą.

„Jei prabundate naktį ir suvartojate nikotino – galbūt bandydami atsipalaiduoti – iš tikrųjų apsunkinante miegą. Aš siūlau pabandyti išvengti rūkymo bent dvi valandas prieš eidami miegoti ir venkite rūkyti, jei prabundate naktį“, – ragino jis.

Alkoholis

Nors alkoholis gali padėti užmigti, jo suskaidymo procesas turi stimuliuojantį poveikį. Geriausia yra nevartoti alkoholio 3 ar 4 valandas prieš miegą, tuomet jis jo nesutrikdys.

Parengta pagal healthline.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai ()