Kinijoje patvirtintas pirmasis vaistas nuo Alzheimerio ligos per pastaruosius 20 metų  ()

Oligomannate sukurtas jūrų dumblių pagrindu. Klinikiniai tyrimai rodo švelnios ir vidutinės ligos formos gydymo efektyvumą ir netgi gali pagerinti kognityvines funkcijas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai pastebėjo, kad reguliariai jūrų dumblius vartojantiems vyresniems žmonėms ši liga išsivysto rečiau.

Šeštadienį Kinijos vyriausybė patvirtino pirmąjį per beveik dvidešimt metų vaistą nuo Alzheimerio ligos – ir tikriausiai vienintelį, galintį būseną atstatyti.

Nacionalinė medicinos produktų administracija sakė, kad vaistas, Oligomannate, buvo patvirtintas „nesunkios ir vidutinio sunkumo Alzheimerio ligos gydymui ir kognityvinių funkcijų pagerinimui”.

Neurologė iš Pekino, Dr Song Juexian kalbėjo su daugeliu savo kolegų: „Ilgai buvusi tamsoje, Alzheimerio liga galiausiai išvydo Rytuose brėkštančią aušrą.” Tačiau Xuanwu ligoninėje dirbanti Song taip pat įspėjo, kad „mūšis toli gražu dar nebaigtas”.

Oligomannate'o sukūrimą įkvėpė tai, kad tarp reguliariai jūrų dumblius vartojančių senjorų Alzheimerio liga pasitaiko rečiau.

Kinijos tyrėjų komanda, vadovaujama Dr Geng Meiyu iš Kinijos mokslų akademijos Shanghai Materia Medica instituto, ėmė ieškoti galimų sąryšių, ir 1997 metais identifikavo unikalų jūrų dumblių cukrų, galintį daryti įtaką šiam reiškiniui.

Jie nemanė, kad idėjos pavertimas efektyviu vaistu užtruks daugiau nei dvidešimt metų.

„Kartais jausdavausi vienišas, nes visi kiti vystė mažų molekulių vaistus. Naudoti sudėtingos molekulinės struktūros cukrų buvo … negirdėta,” pernai duodamas interviu Shanghai Observer sakė Geng.

Nuo Alzheimerio ligos vaistų nėra. Smegenų ląstelėms degeneruojant, vystosi simptomai nuo žodžių kartojimo, depresijos, pasiklydimo netoli nuo namų iki šeimos narių veidų neatpažinimo. Remiantis PSO prognozėmis, 2050 pasaulyje Alzheimeriop liga sirgs ~150 milijonų žmonių, ir daugiau nei ketvirtis iš jų – Kinijoje.

Alzheimerio ligos keliamą smegenų funkcionavimo prastėjimą galima padalinti į septynias stadijas ir naujieji vaistai pasirodė esantys efektyvūs iki 4 stadijos, kai žmogui sunku sudėti paprastus skaičius, prisiminti, ką jis valgė pusryčiams, sumokėti sąskaitą ar prisiminti savo gyvenimo istorijos datas.

Nuo pat 1906 metų, kai vokiečių gydytojas Aloisas Alzheimeris aprašė šią ligą, ji buvo vienu iš didžiausių sveikatos industrijos galvos skausmų.

Per pastaruosius du dešimtmečius farmacijos kompanijos investavo šimtus milijardų dolerių ir atliko daugiau nei 320 vaistų kandidatų klinikinių tyrimų. Iš jų klinikiniam naudojimui simptomų palengvinimui leista naudosit vos penkis, ir nė vienam iš jų nepavyko sustabdyti smegenų ląstelių irimo. Nusivylusios tokiomis brangiai kainuojančiomis nesėkmėmis, didelės farmacijos kompanijos Alzheimerio liga susijusias programas nutraukė.

Didžiausias iššūkis tyrėjams buvo paaiškinti preparato veikimo mechanizmą, nes tarnybos naujo vaisto patvirtinti nenorėjo, kol tyrėjai tiksliai nepaaiškino, kaip būtent jis veikia. Alzheimerio ligos priežasčių teorijų netrūksta, bet vaistas neatrodė veikiantis kurioje nors iš aprašytų.

Rugsėjį Geng komanda publikavo straipsnį, pranešdami apie svarbų atradimą. Jie išsiaiškino, kad Oligomannat as iš tiesų atliko daug užduočių. Jis ne tik sumažina neuronus pažeidžiančio baltymo formavimąsi, bet ir reguliuoja žmogaus žarnyno bakterijų kolonijas, taip mažindamas smegenų uždegimo riziką.

Nėra aišku, ar tai, kad Kinijos vyriausybė patvirtino vaistą dėl vykstančių JAV ir Kinijos varžybų prekybos ir technologijų srityje. Praėjusį mėnesį JAV kompanija Biogen vėl ėmėsi siekti FDA patvirtinimo savo naujam Alzheimerio ligos vaistui, kai dėl prastų rezultatų buvo nutraukti du dideli klinikiniai tyrimai.

Tai kai kurie medicinos ekspertai vadina ženklu, kad Kinijos vyriausybė dar nėra galutinai įsitikinusi, nes Oligomannate patvirtinimas nebuvo besąlygiškas.

Šanchajuje įsikūrusi farmacijos kompanija Green Valley, kuri turėtų gaminti vaistą, „įpareigojama toliau tirti farmakologinius mechanizmus ir vertinti ilgalaikį saugumą ir efektyvumą,” rašoma patvirtino dokumente.

KLinikiniuose tyrimuose su daugiau nei 800 savanorių, naujasis vaistas parodė kognityvinių gebėjimų pagerėjimą vidutiniškai 2.54 taškais standartinių testų skalėje nuo 0 iki 70, kurioje pacientams, surinkusiems 16 ar daugiau taškų, gali būti diagnozuojama Alzheimerio liga.

Green Valley prezidentas Lu Songtao sakė, kad vaistas bus gaminamas Kinijos šiaurės rytų Liaoning provincijoje esančioje įmonėje ir vietinei rinkai bus patiektas dar iki šių metų galo. JAV standartus atitinkančios produkcijos gamybos įmonės statyba Šanchajuje turėtų prasidėti netrukus, pridėjo jis sekmadienį Šanchajaus valdžios organizuotoje spaudos konferencijoje.

„Jei statyba bus užbaigta per trejetą metų, šis fabrikas galės kasmet patenkinti dviejų milijonų pacientų poreikius,” sakė Lu. „Tikimės, maždaug tuo pat metu vaistas taps prieinamas pasaulio rinkoje,” pridūrė jis.

Gydytojai įspėjo, kad Oligomannate'as neišgydys nepataisomai sunykusių smegenų. Sunkios būklės pacientams, tarkime, kurie nesiorientuojantys aplinkoje, ir kuriems būtina nuolatinė priežiūra naudojantis tualetu ir vonia, šis vaistas nepadės.

Jis taip pat nerekomenduojamas prevencijai senesniems žmonėms, kuriems Alzheimerio ligos simptomai nepasireiškia, nes jo poveikis visai populiacijai tebėra neaiškus.


www.scmp.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()