Pastebėtas milžiniškas kanapių potencialas gydant emocinius sutrikimus - 4,7 kartus mažesnis polinkis į savižudybę ir net 7 kartus retesnė depresija  (4)

Potrauminio streso sindromas (PTSS) yra klastingas emocinis sutrikimas. Nuo jo kenčiantys žmonės patiria pasikartojančius nemalonius prisiminimus, sunkiai miega, dažnai pasineria į alkoholį ar narkotikus. Tiesa, vienas iš geriausių pagalbininkų, kurį ką tik identifikavo mokslininkai irgi dažnai yra laikomas narkotiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažnai manoma, kad PTSS yra karių liga. Iš mūšių laukų sugrįžę vyrai ir moterys naktį pabunda, išsigandę, kad užsnūdo būdėdami. Jie dažnai bijo fejerverkų, kenčia nuo pasikartojančių nemalonių prisiminimų. Tačiau tarp visų PTSS pacientų, kariai sudaro tik nedidelę dalį. PTSS dažniau kamuoja žmones patyrusius asmenines tragedijas, tokias kaip artimųjų savižudybė, išnaudojimas vaikystėje, smurtas, kaltės jausmas.

Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai neseniai atliko tyrimą, į kurį įtraukė 24089 žmonių duomenis. 420 iš jų turėjo diagnozuotą PTSS. Įdomu tai, kad nuo PTSS kenčiantys žmonės gerokai dažniau vartojo kanapes nei tie, kurie nuo šio sindromo nekentėjo (28,2 % prieš 11,2). Kodėl nuo PTSS kenčiantys žmonės taip dažnai vartojo kanapes? Jie teigia, kad kanapių produktai padeda atsipalaiduoti ir geriau miegoti. Tačiau jie patys to nežinodami sau padėjo kur kas labiau.

Mokslininkai išsiaiškino, kad tie PTSS pacientai, kurie vartojo kanapių produktus, 4,7 kartus rečiau susidurdavo su mintimis apie savižudybę. Net 4,7 kartus rečiau! Tai - milžiniški skaičiai, turint omenyje, kad savižudybės tarp PTSS pacientų yra nepalyginamai dažnesnės nei sveikoje populiacijos dalyje. Kanapes vartojantys PTSS pacientai taip pat 7 kartus rečiau patyrė depresijos epizodų.

Mokslininkai teigia, kad tik dabar ima suprasti kanapių potencialą gydant emocinius sutrikimus. Tačiau kol tas supratimas yra ribotas, jokių rekomendacijų pateikti negalima. Mokslininkai turi išsiaiškinti, kodėl kanapės padeda PTSS pacientams, koks jų veikimo mechanizmas. Taip pat svarbu suvokti, ar taip tik malšinami simptomai, kurie nutraukus kanapių vartojimą sugrįžtų su dar didesne jėga.

PTSS yra neįtikėtinai dažnas sutrikimas. Kanadoje, kur atliktas šis tyrimas, net 9,2 % populiacijos serga PTSS - tai vienas prasčiausių rodiklių pasaulyje. PTSS gali būti gydomas vaistais ir vizitais pas psichologą. Simptomus taip pat bandoma mažinti hipnozės seansais, taisyklinga dieta, užimtumo terapija. Tačiau jei kanapių vartojimas bus patvirtintas kaip saugus ir ilgalaikį palengvėjimą atnešantis būdas gydyti PTSS, pagalba bus lengviau prieinama daugiau žmonių.

(17)
(2)
(15)

Komentarai (4)