NASA seka didžiulį asteroidą, kuris gali susidurti su Žeme  ()

Amerikos kosmoso agentūra akylai stebi milžinišką asteroidą, kuris galų gale gali susidurti su Žeme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas, žinomas kaip „JF1“, priskiriamas „arti Žemės skriejantiems objektams“ (NEO). Tai reiškia, kad jis skrieja orbitoje aplink Saulę ir prie mūsų planetos priartėja pakankamai, kad keltų nerimą.

„Kai kurie asteroidai ir kometos seka orbitiniais keliais, kurie atveda juos gerokai arčiau Saulės ir taip pat Žemės, kas nėra įprasta,“ – aiškino NASA.

Ekspertai tiki, kad „JF1“ diametras siekia apie 130 metrų ir manoma, kad jo dydis prilygsta Egipte stovinčiai Didžiajai Gizos piramidei.

Asteroidas „JF1“ pirmiausia buvo atrastas 2009 metais ir NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija jį stebėjo visą pastarąjį dešimtmetį. Kosmoso agentūra pavedė savo automatinei asteroidų stebėjimo sistemai, žinomai kaip „Sentry“, akylai stebėti jo judėjimą.

Mokslininkai mano, kad susidūrimo su Žeme metu, smūgis prilygtų 230 kilotonų trotilo detonavimui. Tokio lygmens sprogimas niekais paverstų Hirošimos atominės bombos susprogdinimą 1945 metais, kurios galia tąkart siekė 15 kilotonų trotilo.

Dėl ateityje galinčio įvykti susidūrimo pavojaus, kosmoso agentūros visame pasaulyje vysto būdus, kaip būtų galima išvengti tikėtino sunaikinimo atvejo.

Tyrėjai ir kosminių erdvėlaivių inžinieriai iš visos Europos ir JAV dirba vardan misijos, kurios tikslas kurti specialius erdvėlaivius, galinčius pakeisti kosminės uolienos kryptį ir įrodyti, kad ši technika yra perspektyviausias planetos apsaugos metodas.

Nepaisant gąsdinančių asteroido matmenų ir nutrūktgalviško greičio, tikimybė kad jis rėšis į Žemę yra ganėtinai menka.

NASA tiki, kad egzistuoja 1 iš 3800 tikimybė, kad asteroidas su Žeme susidurs numatomą 2022 metų gegužės 6 d. Tai reiškia 0,026% susidūrimo šansą ir daugiau nei 99% tikimybę, kad jis aplenks Žemę.

Tačiau budrumas pravers. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(17)
(11)
(6)

Komentarai ()