Iš kur atsiranda tarpžvaigždiniai anglies kamuoliukai?  ()

Tarpžvaigždinėje erdvėje randamos įvairios molekulės. Dažniausiai tai yra vandenilio turintys junginiai, kas neturėtų stebinti, nes vandenilis yra gausiausias elementas kosmose. Bet pasitaiko ir kitokių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypač mokslininkus stebino anglies kamuoliukų, vadinamų fulerenais, egzistavimas. Jie sudaryti iš dešimčių – dažniausiai 60 ar 70 – anglies atomų, susijungusių į šešiakampius ir penkiakampius žiedus, panašiai kaip futbolo kamuolys. Bet sujungti 60 anglies atomų aplinkoje, kur vienam anglies atomui tenka 10 tūkstančių vandenilio atomų, – nelengva užduotis.

Visgi dabar rastas fulerenų kilmės paaiškinimas: jie atsiranda, byrant silicio karbido dulkėms. Silicio karbidas yra viena iš tarpžvaigždinių dulkių rūšių; anglies ir silicio atomų junginiai gali susidaryti didžiuliai. Dažnai jie formuojasi šalia senų žvaigždžių, kurių spinduliuotė bei vėjai stipriai talžo dulkeles.

Mokslininkai atkūrė panašias sąlygas laboratorijoje: silicio karbido dulkes žemo slėgio aplinkoje pakaitino iki maždaug 1000 laipsnių Celsijaus temperatūros ir bombardavo ksenono jonais (ksenonas nėra dažnas elementas kosmose, bet jo poveikis turėtų būti panašus, kaip lengvesnių jonų realioje sistemoje).

Rezultatas – silicis atsiskyrė nuo dulkių, o anglies atomai ėmė formuoti šešiakampius ir penkiakampius žiedus, visai kaip fulerenuose.

Tyrimo rezultatai publikuojami Astrophysical Journal Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()