Kai kurie žmonės apelsinus valgo su žievelėmis - kokia iš jų nauda? Ir kaip jas valgyti sau nepakenkiant?  (2)

Apelsinai yra vieni populiariausių vaisių pasaulyje. Tačiau jų žievelės dažniausiai išmetamos, nebent kartais sutarkuojamos ir naudojamos kepiniams paskaninti. Yra nuomonių, kad apelsinų žievelėse yra esminių maistinių medžiagų, todėl jas reikėtų suvalgyti, o ne išmesti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, išsiaiškinkime, ar apelsinų žieveles valgyti sveika.

Naudingos maistinės medžiagos ir augaliniai junginiai

Apelsinai yra sultingi, saldūs citrusiniai vaisiai, liaupsinami dėl didelio vitamino C kiekio. Tačiau ko gero mažai kas žino, kad apelsinų žievelėse taip pat nemažai kai kurių maistinių medžiagų, įskaitant skaidulas, vitaminą C ir augaliniai junginiai, tokie kaip polifenoliai.

Vos 1 valgomasis šaukštas (6 gramai) apelsinų žievelių užtikrina 14 proc. vitamino C dienos normos – tai yra, žievelėje vitamino C triskart daugiau, nei pačiame vaisiuje. O skaidulų žievelėje keturis kartus daugiau nei vaisiuje. Tyrimai rodo, kad vartoti produktus, kuriuose daug vitamino C ir skaidulų, sveika širdžiai ir virškinimo sistemai, be to, tokia mityba apsaugo nuo tam tikrų vėžio formų.

Apelsinų žievelėse taip pat daug provitamino A, folio rūgšties, riboflavino, tiamino, vitamino B6 ir kalcio. Be to, jose daug augalinių junginių polifenolių, kurie padeda užkirsti kelią daugeliui lėtinių ligų, tokių kaip antrojo tipo diabetas, nutukimas ir Alzheimerio liga, ir jas sukontroliuoti. Vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad polifenolių kiekis ir aktyvumas apelsinų žievelėse gerokai didesnis, nei apelsino minkštime.

Žievelėse itin daug tokių polifenolių, kaip hesperidinas ir polimetoksiflavonai (PMF) – abi šios medžiagos tirtos dėl potencialaus apsaugos nuo vėžio poveikio. Be to, apie 90 proc. apelsinų žievelėse esančių eterinių aliejų sudaryti iš limoneno – natūraliai susidarančios cheminės medžiagos, kuri buvo tiriama dėl potencialaus priešuždegiminio ir priešvėžinio (įskaitant odos vėžį) poveikio.

Potencialūs žievelių trūkumai

Nepaisant maistinės vertės, maistui apelsinų žieveles vartoti reikėtų atsargiai.

Jose gali būti likę pesticidų. Auginant citrusinius vaisius, tokius kaip apelsinai ir citrinos, dažnai naudojami pesticidai, kurie padeda apsaugoti juos nuo pelėsio ir kenkėjų. Nors tyrimais įrodyta, kad apelsino minkštime pesticidų praktiškai nėra, arba jų kiekis labai nedidelis, žievelėje šių medžiagų gerokai daugiau.

Tyrimai sieja reguliarų pesticidų vartojimą su neigiamu poveikiu sveikatai, įskaitant didesnę vėžio ir hormonų disfunkcijos riziką. Žinoma, šis poveikis pastebimas tik jei pesticidai vartojami reguliariai ir dideliais kiekiais – vaisių žievelėse esantis jų kiekis palyginti nedidelis. Vis dėlto rekomenduojama prieš valgant vaisius, kruopščiai nuplauti juos karštu vandeniu – taip pašalinsite ir pesticidus.

Gali būti sunkiai virškinamos. Apelsinų žievelės kietos, jose daug skaidulų, todėl jos gali būti sunkiai virškinamos. Jų suvalgius, ypač didesnį kiekį, skrandyje gali būti juntamas sunkumas, taip pat diegliai, pilvo pūtimas.

Nemalonus skonis ir tekstūra. Kitaip nei apelsino minkštimas, žievelės yra kietos, sausokos tekstūros, tad sunkiai kramtomos. Be to, ne visiems žmonėms patinka jų aitrumas.

Kaip jas valgyti

  • Galima kąsti apelsiną su visa žievele, tačiau ko gero labiau patartina žieveles valgyti mažesniais kiekiais, kad nesutriktų skrandžio veikla.
  • Apelsinų žieveles peiliu ar bulvių skustuku galima supjaustyti plonomis juostelėmis ir skaninti jomis salotas ar tirštuosius kokteilius.
  • Jei norisi daugiau saldumo, jas galima išvirti cukruje arba jų pridėti verdant apelsinų marmeladą.
  • aip pat galima žievelių susitarkuoti ir jomis skaninti jogurtą, avižinę košę, keksiukus, salotų užpilą ar marinatą.
  • Svarbiausia – nepamirškite prieš valgydami apelsinus, o ypač jų žieveles, juos kruopščiai nuplauti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (2)