Pirmasis toks atradimas pasaulyje: palaidoti su „šalmais“ iš vaikų kaukolių  ()

Prieš 2100 metų du kūdikiai buvo palaidoti dėvintys „šalmus“, pagamintus iš kitų vaikų kaukolių, teigia archeologai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dviejų kūdikių palaikai buvo rasti su dar devyniais kūnais vietoje, vadinamoje Salango – centrinėje Ekvadoro pakrantėje. Archeologai, atkasę kapus 2014 – 2016 m., neseniai publikavo savo atradimų detales žurnale „Latin American Antiquity“.

Komanda sako, kad tai yra vienintelis žinomas atvejis, kai vaikų kaukolės buvo naudojamos kaip laidojamų kūdikių šalmai. Mokslininkai nežino, nei dėl ko mirė kūdikiai, nei kas, tikėtina, nužudė vaikus, iš kurių kaukolių pagaminti „šalmai“.

Šalmai buvo sandariai prigludę prie kūdikių galvų. Tikėtina, kad kai vyresniųjų vaikų kaukolės paverstos šalmais, jos vis dar turėjo minkštųjų audinių – kitaip šie „šalmai“ greičiausiai nebūtų laikęsi kartu, pažymi archeologai.

Vieno kūdikio „veidas kyšojo iš kaukolės skliauto“ – tos kaukolės dalies, kurioje glūdi smegenys.

Neįprasta ir tai, kad tarp kūdikio galvos ir „šalmo“ buvo rastas pirštikaulis – ir nežinoma, kam jis priklausė, sako pagrindinė tyrimo autorė autorė ir Šiaurės Karolinos universiteto antropologijos profesorė Sara Juengst. Mokslininkė teigia, kad kiti tyrimai – pavyzdžiui, DNR ir stroncio izotopų analizė (izotopai – to paties cheminio elemento variacijos, besiskiriančios neutronų skaičiumi) gali padėti nustatyti kaulų savininkus.

Archeologai nėra tikri, kodėl ant kūdikių galvų buvo uždėti „šalmai“, pagaminti iš kitų vaikų kaukolių. Tai „gali reikšti bandymą užtikrinti šių „presocialinių ir laukinių sielų apsaugą“, – rašo mokslininkai. Netoli kūdikių palaikų archeologų komanda rado ir iš akmens pagamintas figūrėles, vaizduojančias protėvius.

Ankstesni darbai rodo, kad ne per seniausiai iki kūdikių palaidojimo, tas vietas dengė ugnikalnio išsiveržimo pelenai. Šis išsiveržimas galėjo paveikti maisto gavybą, o naujai rasti kaulai rodo, kad kūdikiai ir vaikai kentėjo nuo maisto nepritekliaus, teigia tyrėjai.

Gali būti, kad „dviejų kūdikių auka buvo didesnio, kompleksiško ritualinio reagavimo į išsiveržimo padarinius dalis“, rašo archeologai ir pažymi, kad tam patvirtinti reikia daugiau įrodymų.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()