Maisto papildas, kuris efektyviai padeda nuo dėmesio ir aktyvumo sutrikimo kenčiantiems žmonėms, bet tai tinka ne visiems  ()

Žuvies taukai yra vienas populiariausių maisto papildų pasaulyje. Tačiau pastaruoju metu (tai yra, kelis dešimtmečius) vienas po kito pasirodo tyrimai, kurie negali įrodyti žuvies taukų naudos širdžiai ar protinei sveikatai. Šįkart vienas Kinijos medicinos universiteto ir Londono karališkojo koledžo atliktas tyrimas nurodo vieną žuvies taukų privalumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, omega-3 papildai efektyviai padeda žmonėms, kenčiantiems nuo dėmesio ir aktyvumo sutrikimo. Paprastai tariant, vartojant omega-3 riebalų rūgščių papildus, lengviau susikaupti. Mokslininkai tai išsiaiškino patyrinėję 92 6-18 metų amžiaus vaikus, kuriems šis sindromas diagnozuotas.

12 savaičių tyrimo dalyviai vartojo arba omega-3 papildus (eikozapentaeno rūgštį), arba placebą. Greitai paaiškėjo, kad kai kurie vaikai, vartojantys tikrus papildus, gali pasidžiaugti geresne koncentracija. Tuo tarpu placebas tokio efekto neturėjo. Vadinasi, omega-3 papildai veikia, tiesa?

Ne visai. Mokslininkai pastebėjo, kad papildai padėjo ne visiems juos vartojusiems vaikams. Žinoma, jiems buvo įdomu, kodėl taip yra, todėl jie išsamiau patyrinėjo kraujo mėginius. Paaiškėjo, kad papildai padėjo tik tiems vaikams, kurių kraujyje ir taip buvo galima pastebėti per žemą eikozapentaeno rūgšties koncentraciją. Kitaip tariant, papildai padėjo tik tiems vaikams, kuriems jų trūko.

Negana to, tie vaikai, kurių kraujyje buvo pakankama ar net aukšta eikozapentaeno rūgšties koncentracija, po omega-3 papildų kurso buvo dar impulsyvesni. Negana to, mokslininkai teigia, kad tai, ką pavyko pasiekti omega-3 papildais, šiuolaikinė medicina išspręstų dar lengviau, jei tik tėvai nuvestų savo vaikus pas gydytojus ir eikozapentaeno rūgšties trūkumas būtų diagnozuotas.

Bet kuriuo atveju, mokslininkai ragina nesiimti savigydos. Pirmiausia reikėtų vaikus ištirti, o tik paskui priimti sprendimus dėl gydymo - kas žino, galbūt žuvies taukai ir bus tinkamiausia išeitis.

Žuvies taukai kritikuojami jau kurį laiką. Iš dalies tai - marketingo kampanijų kūrėjų kaltė, nes gamintojai anksčiau pasakojo apie tokį poveikį, kurio žuvies taukai meturi. Pavyzdžiui, žuvies taukai iš tiesų nepadeda nuo Krono ligos, Alzheimerio ligos, nesumažina infarkto ar kitų širdies ligų rizikos, nepadeda kovoti su depresija ir nerimo sutrikimais.

(14)
(9)
(5)

Komentarai ()