Estija uždraudė aromatizuotas elektronines cigaretes ir jau mato pasekmes: prasidėjo dar blogesnė situacija  ()

Estijai uždraudus aromatizuotas elektronines cigaretes, šalies parduotuvėse pradėta pardavinėti „pasidaryk pats“ el. cigarečių komplektus, Estijos Parlamento Socialinių reikalų komitetui sakė Estijos Sveikatos valdybos atstovė Annemari Linno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Estija buvo pirmoji tarp Baltijos šalių, dar šių metų gegužę priėmusių sprendimą uždrausti aromatizuotas elektronines cigaretes. Draudimu buvo siekiama sumažinti elektroninių cigarečių patrauklumą tarp nepilnamečių ir nerūkančiųjų.

Nors už sveikatos politiką atsakinga Estijos Socialinių reikalų ministerija vis dar pasisako už aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimą, estų politikų nuomonės dėl draudimo efektyvumo išsiskyrė.

Praėjus vos mėnesiui nuo sprendimo drausti įvairių skonių el. cigaretes, š.m. birželio 4 d. jungtinė – tiek opoziciją, tiek poziciją vienijanti 12 Estijos parlamentarų grupė užregistravo Tabako kontrolės įstatymo pataisas, panaikinančias šį draudimą. Šis įstatymo pakeitimo projektas jau praėjo pateikimo stadiją, yra du kartus apsvarstytas Socialinių reikalų komitete.

Estijos policija: tai, kad produktas nebeprieinamas legalioje rinkoje, nereiškia, kad jo nebeliko

Šis įstatymo projektas, taip pat – ir kvapiųjų el. cigarečių draudimo rezultatai š.m. rugsėjo 23 d. ir spalio 22 d. buvo aptarti Estijos Parlamento Socialinių reikalų komitete. 

Komiteto posėdyje dalyvavęs „Japan Tobacco International“ atstovas Jaanus Pauts sakė, kad turint omenyje tai, kad nuo 2020 metų gegužės 20 d. visoje Europos Sąjungoje bus uždraustos mėtinės cigaretės, o kaitinamasis tabakas šalyje nėra legalizuotas, būtų logiška rinkoje palikti bent vieną legalią alternatyvą.  

Estijos Policijos ir pasienio apsaugos valdybos Prevencijos ir nusikalstamumo biuro viršininkas Heiko Mihkelson komitete pareiškė, kad policijai ir kitoms tarnyboms būtų lengviau vykdyti savo darbą, jei aromatizuotos el. cigaretės nebūtų uždraustos, o tik griežčiau reguliuojamos Jo manymu, taip – kur kas paprasčiau, nei bandyti pažaboti šešėlineje rinkoje veikiančius el. cigarčių pardavėjus.   Jis pridūrė, kad tai, jog produktas legaliai nebeparduodamas Estijoje, nereiškia, kad nepilnamečiai negali jo įsigyti. 

Estai rado būdą apeiti draudimus

Nevyriausybinės organizacijos „Estija be dūmų“ Valdybos narys Ingmaras Kurgas komitete pažymėjo, kad aukšti akcizai ir kvapiųjų medžiagų draudimas žymiai prisideda prie šešėlinės rinkos augimo.  

Estijos Sveikatos valdybos atstovė Annemari Linno komitetui pareiškė, kad po kvapiųjų medžiagų uždraudimo beveik kiekvienoje el. cigarečių parduotuvėje atsirado vadinamieji „pasidaryk pats“ rinkiniai. Šiuose rinkiniuose būna atvirų pildyklių el. cigaretės, legalūs beskoniai nikotino turintys el. cigarečių skysčiai bei įvairūs skoniniai priedai. Nusipirkę tokius rinkinius gali patys pasigaminti norimo skonio ir intensyvumo el. cigarečių skysčius. 

Pažymima, kad būtent individualiai susimaišytuose ir dažnai – nelegaliai įsigytuose elektroninių cigarečių skysčiuose randama vitamino E acetato ir kitų kenksmingų medžiagų, siejamų su Jungtinėse Amerikos Valstijose paplitusiomis plaučių ligomis.

Šaltiniai

1) Spalio 22 d. SRK posėdžio protokolas

2) Rugsėjo 23 d. SRK posėdžio protokolas

3) Birželio 4 d. įstatymo projekto pakeitimas Riigikogu liikmete T. Kruusimäe, H. Hepneri, E.-N. Krossi, M. Millingu, Ü. Saaremäe, U. Espenbergi, U. Reitelmanni, V. Toomasti, P. Ernitsa, A. Akkermanni, T. Kivimägi ja J. Madisoni muudatusettepanekud tubakaseaduse ning alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu 9 SE kohta Muudatusettepanekud

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(4)
(17)

Komentarai ()