Ypač retas atvejis: vos gimusiai mergytei teko atlikti cezario pjūvį  ()

Mergytė, vardu Itzmara, gimė po to, kai jos mamai buvo padarytas cezario pjūvis. Praėjus vos parai nuo gimimo medikai cezario pjūvį atliko ir pačiai naujagimei, kurios gimdoje buvo jos dvynys, kovą pranešė „Mamas Latinas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai mergaitės mamai iš Barankilijos Kolumbijoje Monicai Vegai septintąjį nėštumo mėnesį buvo atliekamas tyrimas ultragarsu, medikai pastebėjo dvi virkšteles. Viena jų su mama jungė Itzmara, o kita – dar negimusią mergytę su mase kuri, kaip paaiškėjo, buvo jos parazitinis dvynys.

Pastebėję tai, medikai Itzmarai konstatavo retą būklę – vaisių vaisiuje (lot. „fetus in fetu“), kuomet blogai susiformavęs kitas vaisius aptinkamas savo dvynio kūne.

Gydytojai iškart nusprendė daryti cezario pjūvį, kad galėtų operuoti kūdikį. Jie nerimavo, kad jeigu nepašalins parazitinio dvynio, esančio Itzmaroje, jis augs ir sužalos kūdikio organus.

Taigi, po cezario operacijos gimusiai itzmarai gydytojai taip pat atliko cezario pjūvį, pašalindami masę, kuri neturėjo nei širdies, nei smegenų.

Kaip praneša „Mamas Latinas“, po šios operacijos Itzmara jautėsi gerai.

Ypač reta būklė

JAV Nacionaliniai institutai praneša, kad vaisius vaisiuje yra labai reta būklė, pasitaikanti tik vienu atveju iš pusės milijono gimimų. Be to, kaip teigė analogiško atvejo aprašo, paskelbto rugpjūtį „BMJ Case Reports“, autoriai, medicinos žurnaluose iki šiol tėra aprašyta vos 200 tokių apsigimimų.

Vaisius vaisiuje tipo augliai paprastai yra nepiktybiniai, bet kartais tai gali sukelti sveikatos problemų, dėl ko ir nerimavo Itzmaros gydytojai.

Ne visos vaisius vaisiuje būklės išgydomos iškart po gimimo

Kartais prireikia ne vienerių metų, kad atsiskleistų su vaisius vaisiuje būkle sietinos sveikatos problemos.

Štai rugpjūtį „BMJ Case Reports“ publikuotame atvejo apraše pranešta apie septyniolikmetę paauglę iš Indijos, kuri skubiai atvežta į ligoninę, nes skundėsi pilvo srities skausmais ir augančiu gumbu ten pat, kur jis buvo pradėjęs augti prieš penkerius metus.

Apžiūrėję paauglę medikai aptiko jos gimdoje absorbuotą parazitinį dvynį, dėl kurio ir kilo pilvo skausmai.

Gydytojai atliko operaciją, atverdami merginos pilvą ir aptiko, kad auglys tęsėsi nuo kepenų iki jos dubens kaulų. Anot medikų, jis nesukėlė jokių komplikacijų merginos organams, išskyrus cistą, kuri buvo pašalinta.

Kito atvejo aprašyme minimas 27-erių metų vyras, kuris prisiminė turėjęs nenormalų darinį kūne nuo pat vaikystės, bet šis nekėlė jokio skausmo iki jam sukako 26 metai.

Kodėl vaisius, būdamas įsčiose, absorbuoja savo dvynį, tikslaus atsakymo medikai neturi.

Parengta pagal „Insider“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()