Nėščiosios turėtų vengti šių kasdienių maisto produktų - vaikams jie sukelia visą gyvenimą neatsitraukiančias problemas  ()

Ką bendro turi vištiena, kiaušiniai, riešutai, viso grūdo miltų produktai ir daržovių aliejus? Tai, kad jų nėščiosios turėtų vengti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kas nebūtinai sukelia sveikatos problemas suaugusiesiems, kartais gali pakenkti vaikams ar net negimusiems kūdikiams. Tačiau mokslininkai iki šiol stengiasi suprasti, kokie tai produktai ir kaip jie paveikia vaisiaus vystymąsi. Naujas Vienos medicinos universitete atliktas tyrimas rodo, kad nėščiosioms reikėtų vengti polinesočiųjų omega-6 riebalų rūgščių, kurių yra visuose aukščiau išvardintuose produktuose.

Paprastai tariant, kuomet nėščia moteris vartoja maistą, kuriame yra daug omega-6 riebalų rūgščių, jos organizme išsiskiria endokanabinoidų perteklius, kuris apkrauna vaisiaus centrinę nervinę sistemą ir trukdo taisyklingam jos vystymuisi. Mokslininkai teigia, kad tai gali prisidėti prie šizofrenijos, nerimo sutrikimų ir dėmesio ir aktyvumo sutrikimo vystymosi. Pasekmes vaikai gali jausti visą likusį gyvenimą.

Endokanabinoidai yra organizmo išskiriamos medžiagos, veikiančios endokanabinoidų receptorius. Suaugusiųjų atvejų endokanabinoidai riboja komunikaciją tarp neuronų (kas kartais yra reikalinga). Tuo tarpu besivystančiose smegenyse endokanabinoidai padeda surikiuoti neuronus ir nuspręsti, tarp kurių iš jų turėtų būti užmegztos sąsajos. Taigi, kuomet natūralus endokanabinoidų lygis yra paveikiamas netaisyklinga mityba, šis procesas gali būti sutrikdytas ir smegenų vystymuisi gali būti rimtai pakenkta.

Tai, beje, mokslininkai išsiaiškino tyrinėdami žmonių ląsteles bei laboratorines peles. Tačiau jie teigia, kad tie patys procesai vyskta ir žmogaus organizme. Omega-6 riebalų rūgštimis praturtinta dieta gali ir nesukelti matomų akivaizdžių pasekmių. Tačiau gali sukelt ir visą gyvenimą trunkančias sveikatos problemas. Mokslininkai rekomenduoja nėščiosioms stengtis vengti daržovių aliejų, viso grūdo produktų ir kito riebaus maisto.

Mokslininkai teigia, kad nervams padaroma žala greičiausiai yra neištaisoma. Vėlgi, kadangi ši informacija yra pakankamai nauja, medikai negali diagnozuoti, kad ką tik gimusio vaiko nervinė sistema yra pažeista dėl endokanabinoidų lygio pakitimų. Kartu nėra ir efektyvaus gydymo. Kita vertus, tyrimais dar turės būti patvirtinta, kaip stipriai  motinos su maistu gaunamos omega-6 riebalų rūgštys išaugina vaiko riziką patirti nervinės sistemos vystymosi sunkumų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()