Ar atpažįstate šį įrankį? Kadaise juo naudojosi ir mokinukai, ir suaugusieji  ()

Daugybė mūsų naudojamų daiktų paskęs istorijos puslapiuose. Netikite? Štai šis daiktas nuotraukoje kadaise buvo naudojamas kone kasdien, o šiandien daugelis žmonių jo net neatpažįsta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daug įrankių ir namų apyvokos daiktų su laiku yra pakeičiami geresnėmis jų versijomis. Kitų paprasčiausiai nebereikia. Būtent taip nutiko su viršuje matomu įrankiu.

Tai – plunksnos pjaustyklė arba drožtukas. Kaip žinote, kadaise žmonės rašė naudodami plunksnas. Tam tikdavo tik didelio paukščio, įprastai žąsies, sparnų plunksnos. Jos buvo tuščiavidurės ir išlaikydavo nemažai rašalo, tačiau pats galas nebuvo idealiai sutvertas kontroliuojamam rašalo liejimui ant popieriaus.

Taigi, plunksnas reikėjo paaštrinti ir suformuoti. Tam buvo naudojami įvairūs įrankiai. Pagrindinis iš jų – rašiklio peilis – mažas kišeninis peiliukas su trumpais ašmenimis. Tačiau maždaug XIX amžiaus pradžioje buvo sukurtos ir specialios pjaustyklės, kokią ir matote viršuje.

Plunksnos buvo naudojamos visur – nuo mokyklų iki vienuolynų. Nors plunksnų gamtoje netrūksta, savo plunksną reikėjo prižiūrėti. Reikėjo išpjaustyti smailų galiuką, kuris būtų pakankamai kietas ir gerai išlaikytų rašalą.

Plunksnų galai taip pat buvo kietinami. Tai buvo daroma panardinus plunksną į verdantį vandenį ir tuomet ją po truputį spaudžiant plokščia rašiklio peilio ašmenų dalimi. Kitaip tariant, plunksnų galai buvo tankinami minkant.

Tokiomis plunksnomis buvo rašoma ant pergamento – iš gyvūnų odos pagaminto rašymo pagrindo. Popieriui plunksnos nelabai tiko, nes jį tiesiog braižė. Buvo pereita prie metalinių antgalių, o vėliau – prie visiškai plunksnos neturinčių metalinių rašiklių. Taigi, plunksnos pjaustyklės tapo nebereikalingos, o vėliau – ir pamirštos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(4)
(36)

Komentarai ()