Europa skęsta plastike - ištyrė, kas darosi didžiausiose upėse, o rezultatai tokie, kad stebina mokslininkus  ()

Mokslininkai ištyrė didžiausias Europos upes ir nustatė, kad jos yra stipriai užterštos mikroplastiku, praneša portalas „Euronews“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių mažesnių nei 5 mm plastiko dalelių buvo rasta visuose tirtuose 9 didžiausių Europos upių mėginiuose nuo gegužės iki lapkričio. Tyrimą organizavo „Tara Ocean Foundation“, bendradarbiaudamas su 16 laboratorijų ir Prancūzijos nacionaliniu mokslinių tyrimų centru.

„Pirmieji pastebėjimai nušviečia naują mūsų požiūrį dėl plastiko taršos jūroje, – teigė Prancūzijos tyrimų centro ekspertas ir šio tyrimo mokslinis vadovas Jeanas-François Ghiglione‘as. – Mes ilgą laiką galvojome, kad plastiko transformacija į mikroplastiką vyksta jūroje, veikiant Saulei ir bangoms. Pasirodo, šis procesas taip pat vyksta ir mūsų upėse bei jų baseinuose.“

Mokslininkų komanda surinko 2,7 tūkst. mėginių iš 45 vietų Temzės, Elbės, Reino, Senos, Ebro, Ronos, Tiberio, Garonos, Luaros upėse. 4 iš šių 9 tirtųjų yra didžiausios Prancūzijos upės.

Mikroplastiko mūsų vandenyse gali atsirasti dėl iš kosmetikos gaminiuose ir dantų pastoje dedamų medžiagų, taip pat dėvintis plastiko gaminiams. Šie mikroskopiniai plastiko gabaliukai gali puikiai įsisavinti teršalus ir tapti labai toksiškais.

Mokslininkų teigimu, šie pavyzdžiai įrodė jų hipotezes dėl mikroplastiko paplitimo Europos upėse.

Neseniai atliktas tyrimas iš „Project Mediterranean“ rado, kad mikroplastikų lygis Viduržemio jūroje kyla. PSO taip pat rugpjūtį įspėjo, kad mikroplastiku gali būti užterštas ir geriamasis vanduo.

„Tara Ocean Foundation“ teigia, kad tinkamas plastiko perdirbimas ir nereikalingų priedų dėjimas yra pagrindinės problemos sprendimo priemonės. Paimti mėginiai dabar bus naudojami nustatyti, koks tikslus kiekis atliekų yra vandenyje. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()