Net sunku patikėti – kognityviniai moterų sutrikimai kartais nediagnozuojami dėl keistos priežasties  ()

Kartais moterys gali turėti atminties problemų, kurias gydytojams sunku nustatyti. Pasirodo, kad dėl to yra kalti pažinimo gebėjimų testai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas atskleidė, kad net 10 procentų moterų, turinčių pažinimo sutrikimą, įveikia tai tiriančius testus. Priežastis ganėtinai keista: moterys linkusios geriau atlikti atminties testus, nes geriau nei vyrai prisimena garsiai perskaitytų žodžių sąrašus.

Kognityviniai sutrikimai dažnai sukelia demenciją. Jeigu jie nenustatomi anksti, vaistai ir gyvenimo būdo pokyčiai gali nebūti tokie veiksmingi.

Neseniai JAV mokslininkų atliktame tyrime, kurio rezultatai buvo paskelbti medicinos žurnale „Neurology“, dalyvavo beveik 1000 žmonių, kurie atliko pažinimo gebėjimų testus.  Daugiau nei ketvirtadaliui tirtų moterų buvo nustatytas tik lengvas pažinimo sutrikimas.

Tačiau kai tyrimo rezultatai buvo pakoreguoti atsižvelgiant į geresnę moterų verbalinę atmintį, paaiškėjo, kad daugiau nei trečdalis jų galėjo turėti didesnių atminties problemų, nei nustatyta pirma.

Tai patvirtino smegenų skenavimas, rodantis, kad šių moterų smegenyse buvo baltymų gumulėlių, susijusių su atminties problemomis ir demencija.

„Šie rezultatai bus labai svarbūs, kai juos patvirtins. Jei moterims klaidingai diagnozuojama, kad jos neturi problemų su atmintimi ir mąstymo įgūdžiais, nors iš tikrųjų jos turi silpną kognityvinį sutrikimą, gydymas nepradedamas“, – teigė Kalifornijos universiteto San Diege (JAV) tyrėja dr. Erin Sundermann. Taigi, laiku nepradėjus gydymo situacija ilgainiui tik blogės.

Žodinės atminties testai yra tokie, kai vyresniems žmonėms nurodoma perskaityti 15 žodžių sąrašą ir atsiminti kuo daugiau perskaitytų žodžių. Tokius testus rekomenduojama atlikti nustatinėjant Alzheimerio ligą.

985 tyrime dalyvavusiems žmonėms buvo nurodyta atkartoti žodžių sąrašą iškart po perskaitymo, tada praėjus 30 minučių ir paklausius kito sąrašo, skirto jiems išblaškyti.

Kaip ir tikėtasi, moterims šį testą atlikti sekėsi geriau nei vyrams, nes manoma, kad jos gerai apdoroja kalbą abiejose smegenų pusėse, o vyrai labiau pasikliauja kairiąja, kas jiems tikrai nepadeda.

Kai į tai atsižvelgiant buvo pataisyti testo rezultatai, moterų, kurioms nustatytas pažinimo sutrikimas, toje pačioje tyriamųjų grupėje padaugėjo nuo 120 (arba 26 proc.) iki 165 (arba 36 proc.).

Vyrų, vertintų kaip turinčių pažinimo sutrikimą, skaičius sumažėjo nuo 239 iki 184 (arba nuo 45 proc. iki 35 proc.).

Smegenų skenavimas parodė, kad moterims, kurioms blogai sekėsi atlikti kognityvinius gebėjimus tiriančius testus, smegenyse turėjo baltymų, susijusių su demencija.

Vyrai manė, kad turi kognityvinių sutrikimų, naujajai analizei to dar neparodžius.

„JK gydytojai tikrina žmonių žodinę atmintį, norėdami diagnozuoti atminties ir mąstymo problemas. Tokie atradimai galėtų patobulinti diagnozavimo metodus, palengvinti ligos nustatymą žmonėms, kuriems gresia Alzheimerio liga“, – sakė dr. Jamesas Connellas.

Rekomendacijose dėl demencijos teigiama, kad ši diagnozė neturėtų būti atmesta vien todėl, kad tiriamasis pažinimo testą atliko patenkinamai. 

Parengta pagal dailymail.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()