Norvegijoje prie bažnyčios aptiktos Vikingų laivo liekanos - viduje bus ieškoma skeletų  ()

Norvegijoje, netoli viduramžių bažnyčios, esančios Smøla saloje, buvo aptiktos vikingų laivo liekanos. Panašu kad laivas, kurio ilgis siekia nuo 16 iki 17 metrų, yra pilkapio dalis – kas leidžia manyti, jog čia buvo palaidotas kažkoks svarbus asmuo, sako radinį aptikę archeologai Manuelis Gableris ir Dag-Øyvindas Engtrø Solemas (abu iš Norvegijos kultūros paveldo tyrimų instituto, NIKU).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai kol kas nežino, ar laivo viduje yra skeletas, ar keli skeletai.

Šis atradimas buvo padarytas naudojantis aukštos raiškos mobiliu georadaru – ir tiesą sakant, laivo kontūras buvo pastebėtas beveik atsitiktinai.

„Tiesą sakant, buvome baigę tyrinėti iš anksto suplanuotą teritoriją, bet liko laisvo laiko, todėl nusprendėme greitosiomis apžvelgti ir gretimą lauką. Paaiškėjo, kad tai buvo labai geras sprendimas“, – pasakoja M.Gableris.

Radinio amžius – daugiau 1000 metų, taigi, jis mena vikingų laikus ar net ir truputį anksčiau, sako NIKU Skaitmeninės archeologijos katedros vadovas ir vikingų laivų ekspertas Knutas Paasche.

Radaru užfiksuoti vaizdai pakankamai geri, kad būtų galima nustatyti, kas liko iš laivo priekio ir galo, kuriuos praeityje beveik sunaikino plūgai ir kita žemdirbių technika. Bet kaip teigiama „Ars Technica“ pranešime, korpusas, atrodo, yra geros būklės.

Radaras taip pat atskleidė dviejų namų – greičiausiai vikingų gyvenvietės – liekanas, tačiau archeologai nėra tikri dėl statinių amžiaus. Archeologai ir vietos valdžia tikisi atlikti didesnį teritorijos. Nežinia, kada pats laivas bus iškastas, nes artimiausiu metu to daryti neplanuojama, teigia NIKU atstovas.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()