„Sudarytos praktiškai vien iš baltymų ir yra vienas iš geriausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių“. Sparčiai populiarėjančios sėklos, drąsiai vadinamos supermaistu  ()

Ko gero visi yra girdėję, kad ispaninių šalavijų sėklos yra supermaistas, ir netgi yra gardinę jomis tirštąjį kokteilį. Dabar šios sėklos taip išpopuliarėjo, kad žmonės ėmė gerti šių sėklų vandenį, netgi parduotuvėse galima įsigyti komercinių gėrimų iš šių sėklų. Išsiaiškinkime, ar ispaninių šalavijų sėklos išties tokios naudingos, kaip reklamuojama? Goodhousekeeping.com kreipėsi į mitybos ekspertę ir paprašė plačiau papasakoti apie šias stebuklingas sėklas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas iš tiesų yra ispaninių šalavijų sėklos?

„Ispaninių šalavijų sėklos gaunamos iš ispaninio šalavijo augalo (lot. Salvia Hispanic L), – aiškina Tufts medicinos centro dietologė, Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė spaudai Alicia Romano. – Jos sudarytos praktiškai vien iš baltymų ir yra vienas iš geriausių omega-3 riebalų rūgščių šaltinių.“

Šios sėklos unikalios tuo, kad labai greit sugeria daug vandens – iki 10 kartų daugiau nei jų pačių svoris. Gaunama drebučių tekstūra.

Kokia ispaninio šalavijo sėklų nauda?

Stiprina širdį.

Ispaninių šalavijų sėklose yra alfa linoleno (ALA) rūgšties – tai daugiausiai iš augalų gaunama omega-3 riebalų rūgščių rūšis. Žmogaus organizme ALA rūgštis gali virsti į kitas dvi omega-3 riebalų rūgštis – eikozapentaeno rūgštį (EPR) ir dokozaheksaeno rūgštį (DHR). Mes žinome, kad omega-3 riebalų rūgštys būtinos, norint užtikrinti širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą, bet mokslininkai vis dar bando išsiaiškinti, kaip jos veikia organizmą – ar jos mažina cholesterolio lygį, mažina insulto ir infarkto riziką ar mažina kraujo spaudimą.

Geresnė gliukozės kontrolė.

Viename tyrime mokslininkai tyrinėjo ispaninių šalavijų sėklų poveikį žiurkėms ir pastebėjo, kad žiurkių, kurių valgiaraštyje reguliariai buvo ispaninių šalavijų sėklų arba šių sėklų aliejaus, organizme pagerėjo reakcija į gliukozę ir insuliną. Kitame tyrime paaiškėjo, kad ispaninių šalavijų sėklos sumažino metabolinį sindromą nulemiančius veiksnius insulinui atsparių žiurkių organizme. Nors reikėtų atlikti daugiau tyrimų, pageidautina, su žmonėmis, vis dėlto jau dabar yra aišku, kad ispaninių šalavijų sėklos padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, nes juose esančios skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą.

Gerina virškinimą. Virškinimą gerina skaidulos.

Ispaninių šalavijų sėklos yra puikus skaidulų šaltinis – 2 šaukštuose sėklų yra 10 g skaidulų. „Tai sudaro vieną trečdalį Amerikos vyrams rekomenduojamos skaidulų dienos normos“, – sako A. Romano. Ir beveik pusę daugumai moterų rekomenduojamos dienos normos. O geriausia tai, kad, kaip pažymi A. Romano, didžioji dalis šiose sėklose esančių skaidulų yra tirpios, todėl jos užtikrina sotumo jausmą ir sulėtina virškinimą.

Kaip gerti šalavijų sėklas su vandeniu?

„Ispaninių šalavijų sėklų vanduo iš esmės yra sėklos su vandeniu, nors kai kuriuose receptuose patariama dar paskaninti saldikliais ar citrusais, – atskleidžia A. Romano. – Šalavijų sėklų vandens nauda sveikatai iš esmės tokia pati kaip pačių sėklų nauda.“

Vis dėlto jei iškart imsite valgyti didelį kiekį skaidulų, gali sutrikti virškinimas. Tad jei iki šiol jūsų valgiaraštyje nebuvo šalavijų sėklų, pradėkite nuo nedidelių kiekių, o ne nuo visos stiklinės vienu ypu.

A. Romano rekomenduoja ispaninių šalavijų sėklas į valgiaraštį įtraukti palaipsniui, po truputį – įmaišyti į košę ar kokteilį arba gerti šalavijų sėklų vandenį – nedideliais kiekiais. Svarbiausia nepamiršti saiko.

Vartojant šias sėklas rekomenduojama išgerti daugiau vandens.

4 būdai, kaip valgyti ispaninių šalavijų sėklas

1. Skaninkite jomis tirštuosius kokteilius, jogurtą, sriubą, avižinę ar kitą pusryčių košę.

2. Pasigaminkite ispaninio šalavijo drebučių iš ¼ puodelio ispaninio šalavijo sėklų ir 1 puodelio skysčio. „Šie drebučiai gali būti vartojami kaip papildomas maistinių medžiagų šaltinis, naudojami tirštinti patiekalus“, – sako Romano.

3. Pasigaminkite ispaninių šalavijų sėklų pudingo: iš vakaro suberkite ¼ puodelio ispaninio šalavijo sėklų į 1 puodelį pieno (karvės arba augalinio), iki ryto sėklos išbrinks, gausite drebučių pavidalo masę. Galite paskaninti kakava, vaisiais ir (arba) riešutais. „Tai visų labiausiai mėgstamas patiekalas – kaip desertas, užkandis, puikiai tinka ir pusryčiams“, – sako A. Romano.

4. Į iš vakaro užpilamą avižinę košę įberkite ir 2 šaukštus ispaninių šalavijų sėklų – košė bus tirštesnė ir maistingesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(7)
(4)

Komentarai ()