Kaip nepalūžti metus rūkyti? Vaistininkė įspėjo dėl pakaitinių priemonių  ()

Mesti rūkyti tikrai nėra lengva, sako vaistininkė Kristina Staivė. Bet žmogus turi nuspręsti pats. Jei žmona paprašys mesti šį įprotį ar jaus spaudimą iš draugų, tai rūkančiajam tikrai nepadės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunku ne tik psichologiškai

„Tikrai manau, kad dar nei vienas nemetė rūkyti dėl kitų žmonių įtakos. Kol pats rūkalius neapsispręs, tol rūkyti nemes“, – DELFI laidai „Sveikatos receptas“ sakė K. Staivė.

Metus rūkyti sunku ne tik psichologiškai – atsisakius šio įpročio jaučiamos ir fizinės pasekmės.

„Atėjus į vaistinę padėti tikrai galime. Pirmas dalykas, kuris nutinka bandančiam mesti rūkyti žmogui, tai pasireiškia didelė abstinencija. Žinoma, priklauso ir nuo to, kiek per dieną žmogus surūkydavo cigarečių. Bandant mesti žalingą įprotį, gali atsirasti didelis nerimas, širdies permušimai“, – pasakojo vaistininkė.

Tad drastiškai mesti rūkyti nereikėtų, sako pašnekovė. Geriau atsisakyti cigarečių po truputį.

„Jei dienos metu žmogus surūkydavo po 10 cigarečių, tai iš pradžių reikia bandyti mažinti dozę, pavyzdžiui, po 5 per dieną. Padėti gali nikotininiai pleistrai, kurių reikia priklausomai nuo to, kiek kūnas įpratęs surūkyti cigarečių“, – kalbėjo K. Staivė. Kad metus rūkyti žmonės priauga svorio, nėra mitas. Plius 3-5 kg yra visai normalu, mat viskas įvyksta dėl streso ir cigaretės iškeitimo į pyragaitį ar kitą kaloringą skanėstą.

Kad nereikėtų streso malšinti maistu, vaistininkė siūlo kitus būdus nurimti.

„Kai jaučiamas stresas, siūlau nusipirkti ką nors švelniai raminančio, pavyzdžiui, valerijono preparatą. Dienos metu, kad kūną mažiau slopintų, norą rūkyti galima pabandyti numalšinti sučiulpiant pasifloro preparato tabletę. Rekomenduočiau turėti kramtomos gumos, kad kaskart norint užsirūkyti, būtų, ką pakramtyti“, – patarė pašnekovė.

Atsargiai – vaistinėse siūlomi preparatai irgi sukelia priklausomybę

Kelias į sveikesnį gyvenimą – nėra lengvas ir trumpas. Tad vaistininkė pataria, ko vengti sunkiausiu periodu.

„Pats blogiausias periodas būna daugmaž 2-3 savaites. Tačiau esu mačiusi žmonių, kurie nerūkė 2-3 mėnesius ir 4 mėnesį vėl grįžo prie žalingo įpročio. Labai svarbu, kai nusprendi neberūkyti, nebūti šalia draugų, kurie rūko, tiesiog tam tikrą laikotarpį vengti jų kompanijos. Taip pat nepadeda alkoholis, nes jo išgėrus norisi parūkyti. Pažįstu moterį, kuri turėjo tokį įprotį: atsikelti ryte, išgerti kavos ir parūkyti. Ji atsisakė kavos ir taip dingo noras po kavos parūkyti“, – sakė K. Staivė.

Daugelis cigaretę užsidega tada, kai susinervina, nori atitrūkti nuo darbų ar problemų, ar tiesiog nori pasidaryti kelių minučių pamąstymo pertraukėlę. Tačiau, anot vaistininkės, pačios cigaretės visai neramina.

„Yra įrodyta, kad ne pats nikotinas mus ramina, netgi atvirkščiai, jis veikia stimuliuojančiai. Mus ramina kvėpavimas, nes rūkydami mes įkvepiame ir iškvepiame“, – pasakojo vaistininkė.

Pasak jos, nikotino preparatai gali padėti mesti rūkyti, tačiau su jais reikėtų elgtis atsakingai. Pasirodo, yra tokių žmonių, kurie cigaretes iškeičia į nikotino pleistrus ar kramtomas gumas ir taip tiesiog įgyja priklausomybę kitai nikotino formai.

„Žinoma, jog vaistinėje esantys nikotino preparatai yra saugesni nei cigaretės, nes rūkant labiausiai kenkia dervos. Vis dėlto ir naudojant nikotininius preparatus visada rekomenduojame nevartoti jų ilgą laiką. Po savaitės ar dviejų, reikia mažinti nikotininių pleistrų dozes, kol galų gale jų atsisakysime išvis. Tikrai yra daug žmonių, kurie vietoje cigarečių, nusprendžia kramtyti nikotinines gumas, ir tai daro mėnesių mėnesiais“, – sakė K. Staivė.

O jei nusprendėte mesti rūkyti jau dabar, Kristina akcentuoja 3 dalykus, kurie padės tai padaryti lengviau.

1. Papasakokite apie tai savo draugams. Tai tampa savotiška motyvacija, nes prisižadėjus aplinkiniams, būtinai norisi tai ištesėti.

2. Tarkitės su specialistais.

3. Nesitikėkite, kad viskas pavyks greitai ir iš pirmo karto. Galbūt bus palūžimo akimirkų, bet vėl galima sugrįžti prie tikslo ir jį pasiekti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Kristina Ciparytė
(4)
(4)
(0)

Komentarai ()